Annons:

NILSBUSS FÖRÄNDRAR SINA RUTINER

Efter att ha lämnat Noelle Anemyr ensam kommer Nilsbuss att se över och ändra sina rutiner. Foto: Simon Henriksson

NILSBUSS FÖRÄNDRAR SINA RUTINER

I går kördes gravt funktionshindrade Noelle Anemyr till fel adress och lämnades ensam hemma. Nilsbuss vd Anders Fransson beklagar det inträffade. – Vi har tagit illa vid oss av det här, säger han.

Annons:

Noelle Anemyr är autistisk och har Downs syndrom. I går lämnade skolskjutsen henne ensam hemma och Noelles mamma Erica Rinaldo mötte en förskräckt dotter på gården under kvällen.

Nilsbuss utförde körningen och beklagar det inträffade. Samtidigt anser vd Anders Fransson att företaget formellt sett inte har gjort något fel.

– Kravet på oss är att skjutsa från skolan till hållplatsen och det har vi gjort. Vi har kört enligt den körorder som vi har fått utsänd från kommunen och jag vet inte vad som har gått fel där. Chauffören släpper av Noelle på gården och ser att dörrarna öppnas, att hundar springer ut från huset och att Noelle går in i huset. Då tar chauffören för givet att det är någon hemma och kör vidare. Som vi har förstått det så har hundarna lyckats öppna dörren, säger han.

”Ska dubbelkolla”

Däremot anser Fransson att chauffören kunde ha gjort mer.

– Vi har inte brutit mot våra regler, men nästa steg är att man ska ha en mänsklig kontakt med föräldern när man släpper av en person som är så funktionshindrad. I den mänskliga biten har vi gjort fel. I det här fallet fick chauffören uppfattningen att det var någon hemma och det var en säkrad gård som man inte kan gå in eller ut ifrån.

Nilsbuss kommer att vidta åtgärder efter incidenten.

– Jag ska personligen ta tag i det här och se till att vi får rätt tider direkt från föräldrarna. Vi ska dubbelkolla att det verkligen blir rätt beställning från kommunens sida. Jag vill inte klandra någon, utan vi ska förbättra det här ytterligare. Vi tycker att det här är väldigt tråkigt och har tagit illa vid oss.

”Det måste vi titta på”

Att Nilsbuss kommer kräva att chauffören har mänsklig kontakt med vårdnadshavare vid avlämnandet är inte säkert.

– Jag tycker att det är många aspekter. Chauffören har gjort vad den ska, men den borde ha gjort lite mer i det här fallet. Det låter inte orimligt med en mänsklig kontakt när det gäller en så gravt funktionshindrad, men det gäller också att föräldrarna måste finnas vid hållplatsen. Vi kan inte stå och vänta på att det kommer ut någon.

Om föräldrarna inte är vid hållplatsen, vad ska chauffören göra då?

– Ska vi inte släppa av barnet alls då? Det är frågan och det måste vi titta på. Grundregeln måste vara att beställningarna blir rätt. Hade vi fått rätt beställning hade allt gått bra. Omständigheterna var speciella i det här fallet.

”Väldigt tråkigt”

Nilsbuss kommer hålla kontakt med Noelles föräldrar framöver.

– Vi kommer hitta mer lösningar tillsammans med dem och jag förstår att mamman är ledsen och att det är en skräckupplevelse för en person med ett sådant funktionshinder. Det som hänt är väldigt tråkigt.

Dagens Vimmerby har sökt kommunens skolskjutssamordnare Moa Sheldon utan resultat. 

Annons:

Jakob Karlsson

jakob.karlsson@dagensvimmerby.se

073 501 41 26

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt