Annons:

Smittspridningen ökar kraftigt i Kalmar län – uppmaningen:

Undvik att gå på fester eller andra sociala sammanhang, är uppmaningen från smittskyddsläkaren. Bilden är en genrebild. Foto: MostPhotos

Smittspridningen ökar kraftigt i Kalmar län – uppmaningen: "Gå inte på fester"

Begränsa dina kontakter. Det är uppmaningen från smittskyddsläkaren efter den kraftiga ökningen i Kalmar län. Rekord i antal fall på en vecka kan komma att slås.
– Vi närmar oss en dubblering, säger Lisa Labbé Sandelin.

Annons:

Efter en lång period av ett gynnsamt smittspridningsläge i Kalmar län har läget förändrats radikalt. De senaste två veckorna ses en trend där antalet nästan har fördubblats jämfört med veckan innan. 

– Vi ser nu en snabb ökning av smittade för varje dag som går. Den här veckan närmar vi oss en dubblering och då är vi bara på fredagen. Ökningen sker i alla åldersgrupper och smittan är spridd över hela länet. Vi ser kluster, men möjligen en tendens till att klustren är större och att man lyckas smitta fler. Vi är också mycket bättre på att smittspåra, säger smittskyddsläkare Lisa Labbé Sandelin. 

Uppmaningen är nu att följa råden och rekommendationerna nogsamt. Man bör hålla avstånd både inomhus och utomhus, tvätta händerna ofta, stanna hemma vid minsta symtom, testa sig vid minsta symtom och stanna hemma tills provsvaret har kommit. 

– Är det negativt kan man återvända till sitt jobb, är det positivt ska man kontakta smittspårare. Det är väldigt viktigt att följa de rekommendationer som finns och att begränsa sitt kontaktnät. 

"Gå inte på fester"

Den här veckan har 58 nya fall upptäckts. Rekordnoteringen är från vecka 22 och 27 då 73 personer bekräftades vara smittade med covid-19. 

– Vi ser att smittan sprids på arbetsplatser och skolor när man sitter tätt tillsammans i fika- eller uppehållsrum. Jag vill därför uppmana alla att begränsa sina kontakter så mycket som möjligt. Gå inte på fester eller sociala evenemang. Behöver du gå till affären eller åka kollektivtrafik, välj tider när det är färre människor i rörelse. Undvik även onödiga resor under höstlovet. Vi måste alla ta vårt ansvar och tillsammans bidra till att minska smittspridningen, säger Labbé Sandelin.

Just nu vårdas två patienter på sjukhus för covid-19. I grannlänet Kronoberg är läget betydligt mer dystert.

– Vi vet, både av erfarenheter från i våras och andra regioner, att det är tidsfråga innan vi kommer se fler allvarligt sjuka som behöver sjukhusvård. Den stora farhågan är fler och fler inlagda. Det skulle göra det ännu värre, säger hygienöverläkare Per-Åke Jarnheimer. 

Fler artiklar från pressträffen följer senare. 

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt