Annons:

Färre svenskar vill att Sverige tar emot asylsökande

I en ny undersökning svarar 60 procent att Sverige borde ta emot färre asylsökande. Tomislav Stejpic/Migrationsverket

Färre svenskar vill att Sverige tar emot asylsökande

I en undersökning som Aftonbladet/Inizio gjort framgår det att betydligt färre i Sverige vill ta emot asylsökande till vårt land. I förra årets undersökning uppgav 34 procent att vi borde ta emot färre. Nu är det 60 procent.

Annons:

Folkopinionen har precis som regeringen svängt i sin inställning till invandring. Det visar Aftonbladet/Inizios undersökning i dag. Vid det senaste tillfället ville fler människor hjälpa människor på flykt än i dag och fler ville ta emot fler asylsökande än i dag.  

Förra året ville 66 procent "absolut" hjälpa till eller "kanske" bidra. Nu är det 56 procent. Samtidigt har andelen som inte alls vill hjälpa till med pengar eller kläder ökat från elva procent till 21 procent. 

– När det slog till i september förra året och när den här bilden på Alan Kurdi spreds kände folk att man verkligen ville bidra. Nu har det gått en tid, det är färre flyktingar som kommer och vi ser inte de bilderna i vår närhet på samma sätt. Trycket är inte det samma, säger Karin Nelsson, opinionschef på Inizio.

60 procent

Den största förändringen har skett i svenskarnas attityd till om landet ska ta emot fler eller färre asylsökande.

34 procent uppgav ifjol att Sverige borde ta emot färre. I dag svarar hela 60 procent att Sverige borde ta emot färre. 13 procent av svenskarna vill ta emot fler och förra året var det 31 procent. 

– Vi har tagit emot många flyktingar som ännu inte integrerats. Debatten pågår. Många i undersökningen undrar hur det ska gå till att ta emot ännu fler. En del tycker också att andra länder borde ta ett större ansvar och att det är bättre att hjälpa på plats, säger Karin Nelsson.

Litet förtreonde

Förtroendet för regeringens hantering av flyktingsituationen har inte förbättrats i år. Två av tre svenskar uppger i undersökningen att de har ett litet förtroende för regeringens sätt att hantera flyktingsituationen. Förra året sade sig knappt hälften ha ett litet förtroende för regeringen. Sverigedemokraternas sympatisörer är de som har lägst förtroende för regeringen.

– Det är anmärkningsvärt. Trots de krafttag som regeringen tagit och de blocköverskridande uppgörelserna kring flyktingpolitiken så är förtroendet fortsatt lågt. Man skulle ju kunna tro att allmänhetens förtroende ökat i samband med insatserna, men det har det inte gjort, säger Karin Nelsson.

2015 kom runt 160 000 asylsökande till Sverige. I år är prognosen 30 000-50 000.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt