Annons:

Nio förslag för att verkställa fler utvisningar – 12 000 ärenden

12 000 personer som ska utvisas gömmer sig i Sverige. I dag presenterar regeringen nio förslag för att kunna öka verkställandet av utvisningsbesluten.

Annons:

I dag rapporterade SVT Nyheter att drygt 12 000 flyktingar som ska utvisas eller avvisas gömmer sig i Sverige. Polisen hinner inte med arbetet och bara en tredjedel av fallen klaras upp.

– Det är naturligtvis inte bra, vi klarar inte av vår uppgift. Efter fyra år preskriberas ett beslut. Så ett stort antal av dessa ärenden preskriberas utan att vi har hittat personen, säger polisen Per Löwenberg till SVT.

"En av de tuffaste uppgifterna"

Att Polisen lyckas så dåligt beror på hög belastning och prioritering.

– Man får väga det mot hur mycket vi ska leta, inte bara mot hur mycket resurser utan också mot hur mycket kontroll vi ska ha. Det är en väldigt svår arbetsuppgift. Att genomföra en utvisning är en av de tuffaste uppgifterna som finns inom statsförvaltningen. Det handlar om människor som ofta är i en väldigt desperat situation, säger Per Löwenberg.

Med tanke på förra årets rekordhöga antal asylsökande spår Polisen att fallen kommer att öka framöver.

Ska få göra razzior

I dag presenterade regeringen nio förslag på hur antalet verkställningar ska kunna öka. Bland annat ska Polisen få rätt att göra razzior på arbetsplatser för att leta efter personer som nekats asyl.

– Den som fått sin asylansökan prövad på ett rättssäkert sätt och fått ett nej måste åka hem igen, sa migrationsminister Morgan Johansson på pressträffen enligt SVT.

Enligt Johansson har återvändandet ökat under 2016. Delvis för att regeringen i somras tog bort rätten till bistånd för vuxna personer utan barn som har avvisnings- eller utvisningsbeslut som vunnit laga kraft.

–  Vi ser en fördubblad återvändandetakt det senaste året. En förklaring är att vi i större omfattning använder oss av återvändarstödet. Ungefär 2.500 har åkt tillbaka till Irak det senaste året och cirka 700 till Afghanistan, sa Morgan Johansson.

Arbetsgivare som utnyttjar människor som nekats asyl ska kunna dömas till näringsförbud, böter eller fängelse i upp till ett år. Polisen ska även få ta fingeravtryck på asylsökande som fått avslag på sin ansökan. Förändringarna föreslås börja gälla 2018. 

Annons:

Jakob Karlsson

jakob.karlsson@dagensvimmerby.se

073 501 41 26

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt