Annons:

Interpellation från Alliansen om stängda vårdplatser

Christer Jonsson (C), Gudrun Brunegård (KD), Malin Sjölander (M) och Pierre Edström (L) är kritiska till stängningen av 79 vårdplatser.

Interpellation från Alliansen om stängda vårdplatser

Landstingsalliansen är mycket kritisk till de 79 stängda vårdplatserna på länets sjukhus. Nu har de skrivit en interpellation till Landstingsmajoriteten.

Annons:

Så här skriver Moderaterna, Kristdemokraterna, Centerpartiet och Liberalerna i den gemensamma interpellationen: 

"På landstingsstyrelsen arbetsutskott den 24 augusti meddelades att 79 vårdplatser vid länets tre sjukhus stängs till den 31 oktober. Redovisningen var inte föremål för sakbehandling utan ordförande var tydlig med att detta inte skulle prövas av arbetsutskottet.

Orsaken till åtgärden och hur olika enheter valts ut redovisades inget underlag för, men det framstår som om det är enheter med bemanning som hålls stängda för att personal ska flyttas till andra verksamheter med sämre bemanningssituation.

Till exempel gäller det stängningen av medicinvårdplatser i Västervik och Kalmar, men också kirurgavdelningen i Oskarshamn. Personalens, särskilt sjuksköterskornas kompetens, verkar betraktas som väldigt allmän och ej specialiserad för den verksamhet man arbetar i.

Vidare verkar synsättet vara att personalen inte ska kunna välja sin arbetsplats utan det är bara att springa dit arbetsgivaren pekar. Det är ett synsätt på personal som förefaller gammalmodig och mycket tveksam. Är detta verkligen uttryck för en attraktiv arbetsgivarepolitik?

För medborgarna framstår vidtagna åtgärder som väldigt slumpartade. I Västervik har man nu färre medicinvårdplatser än Oskarshamn trots större befolkningsunderlag och redan mycket korta vårdtider.

Det finns inget redovisat underlag för vilka medicinska bedömningar som gjorts som skulle underbygga slutsatsen att Västervik kan minska vårdplatser i denna omfattning, utan det framstår som ett sätt att lösa bemanningssvårigheter på andra enheter på sjukhuset.

Är det rimligt att vården utformas utifrån en misslyckad rekryteringspolitik istället för vårdbehovet hos medborgarna?

Åtgärden som vidtagit sägs bara omfatta två månader. Sedan ska allt återgå till tidigare nivåer. Frågan är då vad det är som fundamentalt ska ha förändrats till dess vad gäller ekonomi, bemanningsläge och kostnader för hyrbolag?

Är den seriösa bedömningen att ett bemanningsunder kan ske till den sista oktober? Vilka ekonomiska vinster beräknar man ska göras med denna åtgärd?

Tokrycket som majoriteten nu utsätter vården för har också av majoritetens företrädare uttolkats på olika sätt:

-       ”Vi fick till oss det här från vår förvaltning för en vecka sedan… ”
Var verkligen bemanningsproblemen okända framtill för en vecka sedan?

-       ”Minsta signal om problem som skulle kunna drabba våra patienter och VI går in och bemannar upp den aktuella verksamheten…”
Har majoriteten varit med och fattat detta beslut och hur tolkar man alla de inlägg i media som kommit från personal om det finns problem eller ej? Hur mycket högre måste de ropa?

-       ”Sedan tror jag personligen att vi borde se över hur många vårdplatser vi har i länet. Jag tror det finns utrymme att minska ned antalet vårdplatser…”
Vad är majoritetens gemensamma ståndpunkt om behovet av vårdplatser? 

Sammantaget har man gett en väldigt blandad bild, därför vill vi ställa följande frågor:

  1. Hur många vårdplatser ska behöva stängas under ordinarie verksamhet för att det ska prövas politiskt?
  2. Vilka medicinska behovsbedömningar och underlag ligger bakom den mycket stora reduktionen av medicinvårdplatser i Västervik?
  3. På vilket sätt stärker stängningen av vårdplatser landstingets attraktivitet som arbetsgivare?
  4. Vilket ekonomiskt resultat förväntar ni er ska föreligga den 31/10 för att tokrycket ska betraktas som en framgång?
  5. Hur mycket ökad väntetid för planerade kirurgiska operationer anser ni acceptabla för att försvara stängningen av kirurgiska vårdavdelningen i Oskarshamn?"

Frågorna besvaras under nästa landstingsfullmäktige i slutet av september. 

Annons:

Jakob Karlsson

jakob.karlsson@dagensvimmerby.se

073 501 41 26

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt