Annons:

Fler än ett av tio spädbarn utsätts för tobak i hemmet

Andelen fortsätter visserligen sjunka – men elva procent av spädbarnen utsätts för tobaksrök i sin hemmiljö. Det visar Socialstyrelsens statistik för 2014.

Annons:

För 15 år sedan levde 19 procent av alla åtta månader gamla barn i familjer där någon rökte. 2014 har nivån sjunkit rejält, men ligger på elva procent.

Det är främst papporna som röker i hemmiljön trots spädbarn. Bland papporna är andelen tio procent och bland mammorna fem procent.

Kalmar i mitten

Nivåerna ser ungefär likadana ut när barnen är mellan 0-4 veckor.

Andelen rökande mödrar är störst i Blekinge, där nivån ligger på 7,4 procent och lägst i Västerbotten med 1,9 procent. I Kalmar ligger nivån på 5,2.

Andelen rökande pappor är högst i Södermanland med 13,8 procent och lägst i Västerbotten med 5,4. Kalmar ligger på 8,3 procent.

Ökad risk för spädbarnsdöd

Att utsätta spädbarn för tobaksrök är farligt. Så här skriver Socialstyrelsen: ”Det finns ett samband mellan tobaksrök i miljön och utveckling av luftvägssjukdomar hos barn. Barn som utsätts för tobaksrök i hemmet drabbas oftare av luftvägsinfektioner (bland annat lunginflammation och bronkit) samt öroninflammationer. Dessutom löper de ökad risk att utveckla småbarnsastma, allergi mot pollen, pälsdjur och födoämnen. Risken för plötslig spädbarnsdöd ökar om modern röker under graviditeten eller efter barnets födelse."

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt