Annons:

Snart införs nya tobakslagen – så här kan du straffas om du bryter mot lagen

Foto: Pixabay

Snart införs nya tobakslagen – så här kan du straffas om du bryter mot lagen

Ännu ett steg mot att försvåra för rökare är på gång. Den 1 juli i år införs den nya tobakslagen som ska göra fler utomhusmiljöer rökfria.

Annons:

Länsstyrelsen skriver att den nya tobakslagen syftar till att ingen ofrivilligt ska behöva utsättas för rök på offentliga platser. 

Platser som redan är rökfria, som förskolor och skolor med gårdar och inne på serveringar, fortsätter att vara det. Men från och med den 1 juli gäller rökförbudet även uteserveringar, lekplatser, idrotts- och konsertanläggningar, hälso- och sjukvårdslokaler, perronger och hållplatser samt entréer till alla rökfria miljöer.

De rökfria miljöerna innefattar inte bara rökförbud för cigaretter utan även för till exempel e-cigaretter och vattenpipor.

Du fortfarande röka i ditt hem om det inte är en tillfällig bostad, du får röka i lokaler där rökning tillåtits och du får röka i särskilda rökrum på restauranger.

Kan bli böter

Vad händer då om en rökare bryter mot lagen? Då kan du åtalas och dömas till böter – men inte för att ha rökt. I stället kan du bli avvisad från platsen om du inte slutar att röka när du blir tillsagd. Skulle du då inte lämna perrongen eller uteserveringen gör du dig skyldig till olaga intrång. Påföljden kan då bli böter.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt