Annons:

Efter ny rapport – menar att vuxna vill att unga ska röka

Foto: Pixabay

Efter ny rapport – menar att vuxna vill att unga ska röka

A Non Smoking Generation har för andra året i rad släppt en rapport om ungas attityd till rökning. Den visar att åtta av tio vill ha en tobaksfri skoltid. Men bara sju av tio vuxna anser att det är viktigt.
Det får organisationen att mena att vuxna vill att unga ska röka.

Annons:

Rapporten baseras på en undersökning som gjorts tillsammans med Novus.

– Undersökningen visar att de flesta lär sig att röka i skolåren. Tillsammans med resultatet att kompisarnas påverkan är den främsta orsaken till att börja röka kan vi se tydligt att rökning smittar och att skolan är platsen där det sker, säger Helen Stjerna, generalsekreterare på A Non Smoking Generation.

För över hälften av ungdomarna är risken att påverka andra till att börja röka orsak nog att avstå tobak. Hela sex av tio ungdomar vill införa ett generellt förbud mot rökning i Sverige.

– Drygt åtta av tio 14-18-åringar vill se ett förbud mot rökning under skoltid för både elever och personal. Skolan är elevernas domän, det är där de spenderar mycket av sin tid. Att de själva vill se ett rökförbud talar sitt tydliga språk.

A Non Smoking Generation föreslår nu tre förslag: lagstifta om tobaksfri skoltid, införa krav på att utbilda om tobakens hälsoeffekter samt införa krav på att utbilda om tobak ur ett hållbarhetsperspektiv.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt