Annons:

Svenska kyrkan:

Svenska kyrkan vill att fler än åtta ska tillåtas vid begravningar. Foto: MostPhotos

Svenska kyrkan: "Tillåt fler än åtta vid begravningar"

Begravningar faller under den nya åttapersonersregeln. Något som Svenska kyrkan reagerat på – och begär nu att begravningar ska undantas från bestämmelsen. 

Annons:

Svenska kyrkan har lämnat in ett yttrande till regeringen om att begravningar ska undantas från bestämmelsen om åtta deltagare i allmänna sammankomster och offentliga tillställningar. Kyrkan vill att taket för begravningar blir 20 deltagare. 

Svenska kyrkan skriver att man accepterar regeringens förslag under rådande situation, men att begravningsverksamheten bör undantas om lokalen och andra förutsättningar medger det. 

– Sedan begränsningen om åtta personer blev känt har vi fått hjärtskärande berättelser om sörjande människor som ställs inför orimliga val om vem som ska få vara med på begravningen. Ett värdigt avskedstagande är grundläggande för sorgearbetet. Tillgången till riter som tolkar livets glädje och sorg är särskilt viktig i kristider, säger ärkebiskop Antje Jackelén i ett pressmeddelande. 

Svenska kyrkan ser också en risk för att många skjuter upp begravningar. Under den aktuella perioden är 7 000 begravningar inplanerade runt om i landet. 

Ändringen i förordningen planeras att träda i kraft 24 november och gälla i minst fyra veckor.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt