Annons:

ELPRISET HÖJS REJÄLT I VIMMERBY NÄSTA ÅR

VEMAB:s vd Torbjörn Swahn vill hålla nere elnätspriserna, men tvingas till en rejäl höjning nästa år. Foto: Simon Henriksson

ELPRISET HÖJS REJÄLT I VIMMERBY NÄSTA ÅR

VEMAB:s elkunder kan redan nu räkna med en rejäl höjning av elnätspriset nästa år. Skälet är att Eon höjt priset i regionnäten med 15 procent. – Det innebär ett påslag på fem-sju procent för våra kunder, säger VEMAB:s vd Torbjörn Swahn.

Annons:

Vimmerby kommuns energibolag brukar hamna lågt ned när listor görs över elnätspriset. Förra veckan skrev DV om Villaföreningens ranking och där hamnade VEMAB på plats 199 i landet med 7 672 kronor per år.

Mellan 2010 och 2016 har avgiften höjts med elva procent. Nästa år blir det en helt annan nivå på höjningen. VEMAB räknar med en ökning på mellan fem-sju procent. Skälet är att Eon har höjt priserna i regionnäten.

– Eon har aviserat en höjning på 15 procent för regionnäten och det kommer slå rakt in på vår nätverksamhet. På kunderna påverkar det med fem-sju procent. Hur den slår på enskild kund har vi inte fördelat än, det kan se annorlunda ut, säger Torbjörn Swahn. 

"Inte förvånad"

Cirka 4 800 elnätskunder, främst i Vimmerby stad, påverkas av höjningen. Kransorterna är anslutna till  Eons kraftnät och energijätten höjde sin avgift rejält i somras.

– Jag är inte förvånad över höjningen. Elnätsägarna ska förnya sina elnät kraftigt, bygga in funktioner och säkerhet, annars får man inte upprätthålla sitt monopol.

"Måste investera"

Energimarknadsinspektionen reglerar elmarknaden där företagen har monopol i näten. 

– Elnätsavgiften har legat lågt i och med att Energimarkandsinspektionen har varierat i bedömningsmodellen. EI använde en ränta som elnätsföretagen inte tyckte var acceptabel och den överklagades. Nu har elföretagen fått rätt och det har löst upp de här knutarna. Man måste investera i näten och därför kommer man ikapp lite med nätprishöjningarna.

VEMAB kommer fortsätta försöka hålla låga priser.

– Det ska vara attraktivt att verka här. Vi är ett lokalt energiföretag och vi vill att kunderna ska ha en låg avgift. De större bolagen har andra avkastningskrav, men får vi ökade kostnader försöker vi ta ut dem av kunden. 

Annons:

Jakob Karlsson

jakob.karlsson@dagensvimmerby.se

073 501 41 26

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt