Annons:

Vimmerbyborna sparar in en utlandsresa per år

En resa till Mallorca för insparade pengarna? Det har Vimmerbyborna definitivt råd med. Foto: Ving

Vimmerbyborna sparar in en utlandsresa per år

I dag presenterades Nils Holgersson-undersökningens slutrapport för 2016. Vimmerby är näst billigast i hela länet med 1 824 kronor inklusive moms per månad.

Annons:

Priset avser avgifter för vatten, el, avfall och värme för en vanlig trerumslägenhet per månad. Vimmerby är alltså näst billigast i länet med 1 824 kronor. Billigast är Kalmar med 1 810 kronor.

Dyrast är Mörbylånga med 2 202 kronor per månad.

Ökat rejält

I Vimmerby har priset ökat med 4,8 procent jämfört med 2015. I snitt har avgifterna höjts med fyra procent i länet. Konsumentprisindex har stigit med 0,3 procentenheter under samma period.

– Problemet är så klart att hyresgästerna blir drabbade av de ständigt ökade priserna. Det finns ingen konkurrens och hyresgästerna är låsta och deras möjlighet att påverka är obefintlig, säger Björn Johansson, ordförande i Hyresgästföreningen region Sydost, i ett pressmeddelande.

4 700 kronor mer

På helår betalar boende i Mörbylånga 4 536 kronor mer än boende i Vimmerby, som därmed sparar in en skaplig utlandsresa per år tack vare de lägre taxorna.

– Skillnaderna är så stora att kommuner som Mörbylånga bör tänka sig för. Hyresgästerna kanske inte kan påverka taxorna, men de kan välja vilken kommun de bor i, säger Björn Johansson.

Ännu större höjning lär det bli i Vimmerby nästa år. DV har tidigare berättat att elnätsavgiften kommer att höjas mellan fem-sju procent. 

Annons:

Jakob Karlsson

jakob.karlsson@dagensvimmerby.se

073 501 41 26

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt