Annons:

Museiföreståndaren blev samordnare i coronakrisen:

Egentligen är Gunilla Gustafsson museiföreståndare på Näktergalen. Foto: Jakob Karlsson

Museiföreståndaren blev samordnare i coronakrisen: "Fick chansen att visa det"

Till vardags är hon museiföreståndare på Näktergalen. När coronapandemin slog till med full kraft blev hon samordnare för skyddsutrustningen i kommunen.
– Jag vill beskriva en enorm samkänsla, säger hon till kommunens hemsida.

Annons:

Utställningar ställdes in på löpande band. Som museiföreståndare på Stadsmuseet Näktergalen i Vimmerby fanns inte mycket för Gunilla Gustafsson att göra.

Då, i april, blev hon samordnare för skyddsutrustning i kommunen. Vid den tidpunkten var vetskapen om viruset låg och likaså vilken skyddsutrustning som skulle köpas in. 

Socialförvaltningen gick till kommunledningen och just Gunilla Gustafsson tillfrågades om uppdraget. Ett uppdrag hon tackade ja till. 

– Jag har ofta pratat om vikten av att rycka in och hjälpa till, att vi alla jobbar för kommunen som helhet oavsett yrkesroll. Nu fick jag också chansen att visa det i praktiken. Jag vill beskriva en enorm samkänsla. Jag kom in i ett gäng där alla ville brukares och personalens bästa, säger Gunilla Gustafsson till kommunens hemsida.

"Många nya begrepp"

En omfattande inventering och logistik påbörjades direkt. Handsprit, visir, munskydd, förkläden och handskar skulle köpas in. 

– Det här var ju för mig många nya begrepp och nya saker. Men jag fick försöka sätta mig in i det och tänka: Ha koll på läget. Följ Folkhälsomyndighetens direktiv. Visir har ju kommunen aldrig haft i lager, inte heller munskydd eller långärmade förkläden. Det här är sådant man som regel inte använder.

Under våren var erbjudanden om varor och tjänster många. Situationen var frustrerande, menar Gunilla Gustafsson, och priserna på varorna skenade och de ordinarie leverantörerna kunde inte få fram material. 

– Det var jättejobbigt att handla för så enormt mycket pengar när jag är van att hålla igen. Ett stort ansvar. Samtidigt var socialförvaltningens ledning stöttande och tydlig med att det i slutändan kostar mer att inte ha tillgång till utrustning. Det var viktigt att kunna erbjuda personalen så bra skyddsutrustning som möjligt.

"Stor eloge"

Nu ska kommunen ha fått kostnadstäckning av staten. I början av pandemin var efterfrågan på skyddsutrustning stor i hela världen och tillgången begränsad. 

– I början skulle vi bara ha munskydd till varje pris. Jag satt själv och sydde prototyper några kvällar och inom kommunens dagliga verksamhet tillverkades visir. Jag tänkte att kanske är det bättre att ha egengjorda än inga alls? I princip allt var restnoterat hos våra vanliga leverantörer.

Nu finns mer kunskap kring pandemin och en hög beredskap för ett allvarligt läge.

– Vimmerby kommun hade tur att inte få in smitta i början av pandemivågen, rutiner hann sätta sig och material fanns att tillgå. Jag vill ge en stor eloge till all personal som jobbar i våra verksamheter, säger Gunilla Gustafsson till kommunens hemsida.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt