Annons:

Viss ljusning på sjukhusen:

Sjukvården har blivit bättre på att behandla covidsjuka patienter. Foto: MostPhotos

Viss ljusning på sjukhusen: "Bättre på att behandla covid-patienter nu"

Situationen på länets sjukhus har varit ansträngd den här veckan gällande covid-19-patienter. Läget har dock ljusnat en aning.
– Vi såg den typen av hastiga minskningar även under våren, säger hälso- och sjukvårdsdirektören Johan Rosenqvist. 

Annons:

På fredagen var 26 patienter inlagda på länets sjukhus med covid-19. Endast två av patienterna intensivvårdades. Det var en ordentlig minskning jämfört med torsdagen. 

– Det har varit en ansträngd vecka med hög belastning och ett högt antal patienter, men vi ser en liten ljusning. Vi såg dock den här typen av hastiga minskningar även under våren, så jag vill varna för att tro att faran är över. Det är inte läge att tro att vi har nått kulmen. Det går inte att säga än, utan det kan snabbt öka igen. Vi ser en minskning i ökningstakten, men det är fortsatt höga tal för att vara Kalmar län. I ett nationellt perspektiv har vi varit relativt förskonade om jag jämför med hur mina kollegor rapporterar. Det är vårt eget beteende i samhället som kan ändra siffrorna och bara så vi kan säkerställa en nedgång, säger hälso- och sjukvårdsdirektören Johan Rosenqvist. 

Antalet inneliggande patienter varierar väldigt kraftigt från dag till dag. Har ni blivit bättre på att behandla covid-sjuka patienter?

– Variationen beror snarare på faktorer som vi inte kan påverka, som när man söker och så vidare. Däremot är det riktigt att vi är väldigt mycket bättre på att behandla covid-19-patienter nu än i våras, när det var en helt ny sjukdom för oss. Vårdtiderna är väsentligt kortare nu. Det här kan göra att man lurar sig att tro att den andra vågen är mildare, men så är det inte. Vi har haft fler patienter inneliggande under den här vågen, men bättre behandling gör att de kommer hem tidigare och att vi har kunnat behandla fler. Det blir lite missvisande i det här fallet.

Hur stor skillnad är det?

– Jag har inte helt färska siffror, men det rör sig om åtskilliga dagar i kortare vårdtid generellt sett. 

"Aldrig behövt prioritera"

Under den första delen av pandemin hade Region Kalmar län högst dödlighet bland sina intensivvårdade patienter av alla regioner i Sverige. Det visade en granskning av SVT tidigare i höst. 

– Vi har väldigt lite material och det har vi fortfarande. Jämfört med resten av landet har vi haft få IVA-patienter, så det är svårt att dra några vetenskapligt hållbara slutsatser utifrån den typen av siffror. Vi hade också få allvarligt sjuka och därför möjlighet att ta in alla. Vi har aldrig behövt prioritera. Medelåldern har också varit högre på våra patienter som vårdats på IVA, vilket kan ha bidragit till en högre dödlighet, säger Johan Rosenqvist. 

Kapaciteten för intensivvård är just nu god, säger han.

– Vi har ett lågt tryck i dagsläget, men det kan ändras snabbt. Vi arbetar för att alltid eller med kort varsel kunna ha åtta patienter med covid-19 parallellt och kan vidta ytterligare steg efter det. Men det är ett tungt arbete för våra medarbetare. Jämfört med landet i övrigt har vi drabbats relativt lindrigt. Vi har stärkt vår IVA-kapacitet, men andra har fått utöka väsentligt. Det finns en pågående nationell diskussion om att regioner måste vara beredda att öka sin kapacitet för att hjälpa andra. 

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt