Annons:

  • Skarpa uppmaningen inför påsken:

    "Undvik att träffa andra än de du bor med", säger smittskyddsläkaren Lisa Labbé Sandelin. Foto: MostPhotos

  • Skarpa uppmaningen inför påsken:

    Lisa Labbé Sandelin säger att det är corona 2.0 som gäller nu.

Skarpa uppmaningen inför påsken: "Träffa inte andra än de du bor med"

Kalmar län har fått skärpta råd från och med 1 april. Smittskyddsläkaren Lisa Labbé Sandelin är bekymrad över läget – och har en skarp uppmaning inför påsken.
– Smitta sprids när vi träffas. Undvik att träffa andra än de du bor tillsammans med, säger hon.

Annons:

Rekommendationerna i Kalmar län skärps inför påsken. Det berättade Region Kalmar län på en presskonferens under onsdagen. Den allra viktigaste åtgärden nu är att undvika alla kontakter med personer man inte bor tillsammans med. 

– Det gäller alla oavsett ålder. Smitta sprids när vi träffas och smittan sprids snabbare nu än tidigare. Därför bör man undvika alla kontakter med andra personer än de du bor tillsammans med. Jag avråder kraftigt från att arrangera eller besöka sammankomster under påsken, säger Lisa Labbé Sandelin i en skarp utmaning. 

Hon är bekymrad över läget i länet och säger att det är "Corona 2.0" vi har att göra med.

– Redan för en vecka sedan var vi bekymrade över smittläget. Sedan dess har antalet fall fortsatt att stiga till nya toppnivåer. Den brittiska varianten dominerar och vågen väller fram i länet. Vi ser stängda arbetsplatser, stängda skolor och andra verksamheter som får stänga. Det är corona 2.0 och vi måste skärpa oss. Jag är bekymrad och vi måste följa de råd och rekommendationer som finns.

"Ser med oro på påsken"

Även trycket på sjukvården är oroväckande, säger hälso- och sjukvårdsdirektör Johan Rosenqvist. På onsdagen var 42 personer inlagda på sjukhus.

– Vi har väldigt få inlagda i de äldsta åldersgrupperna, men vi har en väldigt hög smittspridning i vår del av landet. Situationen nationellt är väldigt ansträngd när det gäller kapaciteten på IVA och vi får vara väldigt glada för att trycket inom länet inte är högre. Det finns ett stort allvar i situationen och vi ser tendenser till en ökning. Det finns åtminstone ingen vändning i sikte. De enda som kan göra något åt detta är alla vi tillsammans. Sjukvården tar hand om konsekvenserna, men det är vi själva som kan vända situationen.

De närmaste dagarna väntar påskfirande och det riskerar att öka andelen inlagda patienter och därmed även de svårt sjuka, menar Rosenqvist.

– Därför ser jag med oro på den stundande påskhelgen.

"Allvar nu"

De skärpta rekommendationerna gäller till 16 maj och innebär en uppmaning till alla över 16 år att använda munskydd i kollektivtrafiken under hela dygnet, att använda munskydd på arbetsplatser i upp till sju dagar efter att en arbetstagare med konstaterad infektion vistats i smittsamt skede samt att fortsätta med en kombinerad när- och distansundervisning i gymnasieskolorna. 

Gällande grundskolan rekommenderas huvudmännen att väga in det lokala smittläget i bedömningen kring fjärr- eller distansundervisning efter påsklovet. 

Men det absolut viktigaste betonar Lisa Labbé Sandelin är att undvika kontakt med andra människor och träffa så få personer som det bara är möjligt. 

– Det här gäller oavsett om man har varit sjuk, är vaccinerad eller inte. Även den som är vaccinerad ska hålla avstånd och följa de råd som finns. Det är allvar nu och alla måste ta sitt ansvar.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt