Annons:

  • Skicklig bedragare försökte lura Gullringens GoIF:

    Bedragare försökte lura Gullringens GoIF på stor summa. Foto: Arkiv/Privat

  • Skicklig bedragare försökte lura Gullringens GoIF:

    Niina Lynbech är ordförande i Gullringens GoIF.

Skicklig bedragare försökte lura Gullringens GoIF: "Blir jävligt förbannad"

Ett mejl från ordförande Niina Lynbech till klubbens kassör Tommy Wärnehall. Det kunde ha slutat i katastrof för Gullringens GoIF.
– Man blir irriterad och förbannad, säger Niina Lynbech.

Annons:

Det var i fredags som Gullringens GoIF:s ordförande Niina Lynbech blev uppringd av klubbens kassör Tommy Wärnehall. 

– Han frågade om vi hade haft en mejlkonversation, säger Niina Lynbech.

Klubbens kassör hade då fått ett mejl som såg ut att komma från Niinas mejladress, där hon frågade om han kunde göra en utlandsbetalning.

– Han frågade givetvis vad det handlade om jag och hade svarat per mejl att det gällde betalning för sportartiklar från Italien på drygt 3 000 euro. Då blev han fundersam och bad om mer information. Då fick han både IBAN-nummer och ett swishnummer. Det såg väldigt äkta ut, säger Niina Lynbech.

"Verkade äkta"

Tommy Wärnehall hade anat oråd och meddelat att han var tvungen att få godkänna från övriga i styrelsen, men den falska Niina Lynbech uppmanade honom att betala i förtid.

– Jag har sett mejlen och det verkade verkligen äkta. Ingenting var felstavat eller någonting. Mitt namn var till och med rätt och jag stavar ju Niina med två i. Tommy ringde mig på eftermiddagen och berättade om mejlkonversationen. Han hade börjat misstänka att det var fejk.

Vad tänker du om det här?

– Man blir irriterad och förbannad. Det är läskigt att det är så lätt att göra så här. Jag har förstått att de kan göra så att det ser ut som mitt konto. 

Vanligt mot företag

Niina har polisanmält händelsen och polisen har upprättat en anmälan om försök till bedrägeri samt olovlig identitetsanvändning. 

– Enligt polisen är det ganska vanligt med liknande mot företag, men inte mot föreningar på det här sättet. Det är ju någon som bara håller på och jävlas med andra. Som tur är har vi den här policyn i föreningen, att vi inte kan göra något utan att hela styrelsen är med på något. Men hade det varit mindre pengar, kanske 2 000 kronor så hade Tommy kanske inte reagerat på det. 

Det är första gången Gullringens GoIF drabbats av något liknande. 

– Det är säkert inte jättelätt för polisen att få tag i de här, men vi har lämnat över allt vi har till dem, säger Niina Lynbech. 

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt