Annons:

JUST NU: REGIONEN VILL AKTIVERA KRISLÄGESAVTAL

Regionen vill aktivera krislägesavtalet. Bilden är en genrebild. Foto: MostPhotos

JUST NU: REGIONEN VILL AKTIVERA KRISLÄGESAVTAL

Region Kalmar län vill aktivera krislägesavtalet gällande intensivvården vid Länssjukhuset i Kalmar. En begäran har gått ut till SKR.
– Vi räknar med svar senast i morgon förmiddag, säger hälso- och sjukvårdsdirektören Johan Rosenqvist.

Annons:

På måndagen var 60 patienter inlagda för covid-19 vid länets sjukhus. Tio av dessa vårdades på intensivvårdsavdelningen i Kalmar, varav nio av dem i respirator. 

Nu begär regionen att Sveriges Kommuner och Regioner, SKR, aktiverar krislägesavtalet.

– Bakgrunden är en gradvis ökad belastning och vi ser att smittspridningen fortsätter öka. Det gör att vi befarar ett ännu högre tryck framöver och vi måste säkra upp kapaciteten, säger hälso- och sjukvårdsdirektören Johan Rosenqvist. 

Under normala förhållanden har Länssjukhuset i Kalmar sex till sju intensivvårdsplatser beroende på vårdtyngd. Nu planerar man för att utöka antalet till tolv platser enbart för covid-vården. 

Yrkesgrupper som berörs är i första hand sjuksköterskor och undersköterskor och begäran som skickats till SKR berör anestesi- och intensivvårdskliniken vid Länssjukhuset.

– Vi har tömt ut alla de möjligheter som kollektivavtalet ger oss; personal har flyttats från andra verksamheter, semestrar och ledigheter har dragits in där det är möjligt och övertid har använts i stor utsträckning. Men det räcker inte längre så därför begär vi att krislägesavtalet aktiveras, säger hälso- och sjukvårdsdirektör Johan Rosenqvist.

120 procent i krisersättning

Krislägesavtalet reglerar villkor och ersättningar för arbetstagare som arbetar vid krisläge. Med krisläge avses en situation med extremt hård belastning på sjukvården på ett som utgör en allvarlig samhällsstörning. 

"Ett aktiverat krislägesavtal innebär att det ordinarie arbetstidsmåttet utökas till 48 timmar per vecka under en beräkningsperiod om maximalt fyra veckor, att reglerna för dygns- och veckovila anpassas och att en särskild nödfallsövertid kan tas ut utöver den ordinarie arbetstiden", skriver regionen i ett pressmeddelande.

En krisersättning för berörda medarbetare betalas ut motsvarande 120 procent av lönen per timme utöver ordinarie månads- eller timlön. Detta innebär sammantaget en ersättning på 220 procent av lönen per timme. 

Vid uttag av nödsfallsövertid förhöjs ersättningen till 150 procent av lönen per timme.

– Vi måste säkra upp kapaciteten. I bästa fall klingar det av, men vi ser ingen avmattning ännu. Intensivvården är allra kärvast och därför måste vi öka kapaciteten.

Ett besked från SKR väntas inom kort. Regionen har aldrig tidigare begärt att krislägesavtalet ska aktiveras.

– Vi räknar med svar senast i morgon förmiddag, säger Rosenqvist.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt