Annons:

Nytt steg i vaccinationen – dessa kan boka tider

Nu tas nästa steg i vaccinationen. Bilden är en genrebild. Foto: MostPhotos

Nytt steg i vaccinationen – dessa kan boka tider

Vaccineringen mot covid-19 går vidare. Nu öppnas möjligheten för personer med hemtjänst att beställa tid för att vaccinera sig.
– Vi har ett begränsat antal doser, säger verksamhetschefen Camilla Ljungdahl.

Annons:

Inom kort från hälsocentralen ett begränsat antal doser vaccin som ska gå till personer med hemtjänst som inte har hemsjukvård.

– Det här ingår i steg 1 och rör personer med hemtjänst utan hemsjukvård. Det är vårt ansvar att vaccinera dessa, säger Camilla Ljungdahl, verksamhetschef på hälsocentralen. 

Från vecka fyra får hälsocentralen dessa doser.

– Vi får ett begränsat antal under vecka fyra och fem. Det är ungefär 50 doser vi får. Det finns en diskussion om hur många doser man får ut varje från ampull, men det viktiga är att det finns lika många doser vecka sju och åtta sen när de ska få nästa omgång.

"Gå ut mer brett"

Det var i förra veckan som vaccinationen i Vimmerby kommun inleddes. Först ut är personer på särskilda boenden i kommunen och i Folkhälsomyndighetens prioritetsordning finns också personer inom LSS, med personlig assistans, hemtjänst eller hemsjukvård. Där ingår också hushållskontakter till dessa grupper.

Personal inom äldreomsorg, hälso- och sjukvård och övrig omsorgspersonal som arbetar nära personer inom dessa grupper kommer också i den första vaccinprioriteringen.

– Förhoppningen är att vi från och med vecka sex ska kunna gå ut mer brett. Då handlar det om både hälso- och sjukvårdspersonal och framför allt hemtjänst, LSS och personlig assistans samt övriga riskgrupper. Är man under 70 år och frisk får man vänta. 

Har tagit höjd

Men under tisdagen öppnade alltså tidsbokningen för personer med hemtjänst. Tidsbokningen görs antingen via 1177.se eller genom att ringa till hälsocentralen.

– Vi kan lägga ut tidsbokning för vecka fyra och fem, men så snart vi får fler doser levererade lägger vi ut fler tider, säger Camilla Ljungdahl och berättar att man tagit höjd:

– Vi planerar för en större mängd. Det är en mental förberedelse för att det kan bli mycket. Det är lättare att göra så och sedan dra ned i sådana fall. Nu har vi tagit höjd och får se hur det blir.

När kan det bli tal om den breda allmänheten?

– Det kan jag inte säga någonting om nu. Det vi vet är att vi preliminärt får fler doser från vecka sex och framåt.

Anmäler sig frivilligt

Det är många som har hört av sig och erbjudit sig att hjälpa till med vaccineringen.

– En del anmäler sig direkt till regionen centralt och en del hör av sig till oss. Det är en hel del sjuksköterskor som vill hjälpa till på olika sätt och ju fler vi får in desto mindre blir undanträngningseffekten. Det är jättebra. 

Ambitionen är att ha vaccinerat väldigt stora grupper till sommaren, men Camilla Ljungdahl vill inte uttala sig om hon räds något vaccinmotstånd.

– Det är alltid ett eget val. Jag tycker det är viktigt att man förhåller sig till riktlinjer och rekommendationer. Vi planerar för en omfattande vaccinering här och vill kunna erbjuda alla att ta vaccin.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt