Annons:

Lisa Labbé Sandelin vågar inte pusta ut. Foto: Anders Blank

Smittskyddsläkaren: "Vågar absolut inte pusta ut"

Tre dagar med lägre antal fall. Men det värsta behöver inte vara bakom oss i Kalmar län.
– Jag vågar inte pusta ut, absolut inte, säger smittskyddsläkaren Lisa Labbé Sandelin.

Annons:

Förra veckans toppnotering i antal fall landade på 1 026. Det var den klart värsta siffran hittills i Kalmar län. Hittills den här veckan har 164 fall upptäckts.

Har ökningstakten avtagit?

– Jag vågar inte säga något om det ännu. Det finns alltid en eftersläpning. Jag vågar inte pusta ut, absolut inte. Men man kan alltid hoppas. Jag har noterat att det är lite lägre än förra veckan, säger smittskyddsläkaren Lisa Labbé Sandelin. 

Risken finns att eftersläpningen gör att vi får höga nivåer den här veckan också?

– Det finns en sådan risk. Det är svårt att bedöma dag för dag. Jul- och nyårsveckorna har inte varit representativa. Man har varit ledig och därför kanske man inte har gått och provtagit sig, eftersom man ändå inte skulle till jobbet. Jag tror även att nedgången i grundskolorna beror på att färre gått och provtagit sig. Det är väldigt svårt, men vi kan alltid hoppas.

Vad känner du kring läget?

– Det är som jag sa förra veckan. Vi ligger på den högsta smittspridningen i länet sedan pandemin började. Förmodligen är vi på väg att gå om riksgenomsnittet när det handlar om fall per 100 000 invånare. Men har vi det värsta framför oss eller vart är vi på väg? Det är svårt att säga, men läget är bekymmersamt. Vi har börjat vaccinera, men man får inte full effekt efter första dosen. Det gör att proverna också blir mer svårtolkade. 

Tuffa veckor

Lisa Labbé Sandelin befarar att svåra veckor väntar för sjukvården. 

– Jag tror att vården har tuffa veckor framför sig och befarar att belastningen på sjukhusen kvarstår under många veckor. Det dröjer alltid ett antal veckor innan man kan se det på sjukhusen.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt