Annons:

EXTRA: KOMMUNEN STÄNGER ETT AV SINA HVB-HEM

Kommunen stänger sitt HVB-hem Gula Villan i Gullringen.

EXTRA: KOMMUNEN STÄNGER ETT AV SINA HVB-HEM

Vimmerby kommun stänger sitt boende Gula Villan i Gullringen. Samtliga ensamkommande barn är missnöjda med boendet. – Det kan bli aktuellt att göra stängningen permanent, säger IFO-chefen Ewa Pettersson.

Annons:

Vimmerby kommun kommer inom kort att tillfälligt stänga sitt HVB-hem för ensamkommande flyktingbarn i Gullringen. Gula Villan, som varit boende för ensamkommande barn sedan förra sommaren, fick mycket kritik av de boende i en granskningsrapport från Inspektionen för Vård och Omsorg (IVO). 

Exakt när boendet slår igen är inte klart. 

– Det vi ska göra är att tillfälligt stänga Gullringen, det finns inget exakt datum, men vi håller på att göra omflyttningar av barnen. Vi försöker se till att alla barn ska ha det så bra som möjligt. Det har varit diskussioner om hur det har varit ute i Gullringen och i samband med det har vi varit tvungna att titta över det. Just nu ska det stängas och vi flyttar om pojkarna till andra ställen. Allt hänger ihop med ett minskat behov av boende, de nya ersättnignsreglerna och att en del ska bo i stödboende, säger IFO-chefen Ewa Pettersson. 

I IVO-rapporten framkom det att samtliga barn som intervjuats var missnöjda med sitt boende i Gullringen. Bland annat var det kritik mot att barnen kände sig isolerade, att det inte förekom regelbundna aktiviteter och att det förekommit bråk i gruppen, vilket gjort att flera av dem känt sig otrygga. 

– Vi har läst IVO-rapporten och de vill flytta därifrån och så har det varit en längre tid. I samband med det tittar vi på andra platser.

När stängs boendet ned?

– Det hänger ihop med när det är klart med de som bor där. Några ska flytta till familjehem och har önskat det, vi utreder det. Några kommer flyttas till andra boenden där det finns lediga platser. En del kanske flyttar nästa vecka, andra om två veckor, vi har haft lite olika arbetsdatum, men det är mycket som ska falla på plats. 

Kan stängas permanent

Hur länge boendet ska hållas stängt kan Ewa Pettersson inte säga i nuläget. 

– Det är svårt att säga, vi har inte tänkt att det ska vara stängt en längre tid. Just nu bor det 26 i Locknevi och det är för många. Men boendet ligger väldigt fint i Gullringen och jag tänker inte att det ska vara stängt en längre period. 

Kan stängningen bli permanent? 

– Inte i dagsläget, men det kan hända att det blir aktuellt. Vi kanske måste göra permanenta stängningar i och med de minskade ersättningarna. 

Är det ett misslyckande att ni behöver stänga ett boende?

– Jag tycker inte att man ska använda det ordet. Det är tråkigt om personer oavsett vem det är inte är nöjd med vår insats. Man kan inte tillfredsställa alla, men nu försöker vi göra något åt det. Det är olika omständigheter som gör att det inte fungerar. Det är inte läget i sig, utan mer sammansättningen av barnen. De har mått dåligt av olika orsakerna och det kan handla om vad de hade med sig i bagaget och deras förväntningar. Det har varit stökigt där ute, så är det ju. 

Varför är man så missnöjd i just Gullringen?

– Det tror jag som jag säger beror på flera orsaker. Jag kan inte gå in på enskilda barns problematik, men vi har tagit till oss av det här och tittar på en omflyttning. Det vi vill är att barnen ska ha det så bra som möjligt. 

Barn från Locknevi

Från individ- och familjeomsorgens sida planerar man att öppna boendet igen. Då kan det bli aktuellt att barn som placerats i Locknevi hamnar där. 

– De kanske mår bättre av att bo i Gullringen. Boendet i Locknevi är ju väldigt stort. Det är ju inte så att Gullringen är ett dåligt ställe eller att de här pojkarna är omöjliga, utan vi tittar utifrån varje enskild individs behov. Nu har de inte funkat ihop.

En del av pojkarna vill inte flytta från boendet, säger Ewa Pettersson. 

– Någon har redan flyttat och jag tror att det är sex, sju stycken kvar. Det finns en del pojkar som inte vill flytta av olika anledningarna. Jag vet att vi var och träffade pojkarna i torsdags. Vi ska lösa det här på bästa möjliga sätt, med familjehemsplaceringar och andra boenden.

Ligger på verksamheten

Socialnämndens ordförande Eva Berglund (S) säger att det är upp till professionen att stänga ett boende om de vill. 

– Det ligger på verksamheten att se vad som är bäst. Vi har inte gett dem några direktiv från nämnden säger Eva Berglund. 

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt