Annons:

Dags att välja nya sopkärl – då ska du ha bestämt dig

Det här alternativet är det mest miljövänliga och det billigaste. Foto: VEMAB

Dags att välja nya sopkärl – då ska du ha bestämt dig

Det nya sopsorteringssystemet är mycket omdebatterat. Nu är det dags för villalägarna att göra sitt val.

Annons:

Det nya sopsystemet är ett samarbete mellan VImmerby, Hultsfred och Högsby. I dagarna skickas en broschyr ut till samtliga hushåll och i dag lanserades även en egen hemsida med information. 

Projektet lanseras under namnet "Snåland". 

– Förutom den uppenbara kopplingen till landskapet anspelar namnet på smålänningarnas berömda snålhet som en positiv egenskap. Genom att vara sparsamma med jordens resurser är vi inte bara snåla, utan även generösa mot kommande generationer, berättar Elin Svensson, ÖSK och Daniel Johansson, VEMAB.

Tre alternativ

I det nya systemet går det att välja mellan tre olika alternativ; grönt, gult eller rött abonnemang. Det gröna abonnemanget är det billigaste alternativet och bäst för miljön. Det består av två avfallskärl med fyra fack i varje kärl.

Det innebär att man kommer att kunna sortera restavfall, matavfall, färgat glas, tidningar, pappersförpackningar, metallförpackningar, plastförpackningar och ofärgat glas direkt i sina flerfackskärl vid sin fastighet.

Som andra alternativ finns ett gult abonnemang bestående av ett fyrfackskärl där restavfall, matavfall, färgat glas och tidningar kan sorteras. Det röda abonnemanget är det tredje och dyraste alternativet och det innebär att man behåller sitt nuvarande sopkärl och måste lämna alla förpackningar och tidningar på en återvinningsstation.

Som tillval till det gröna och gula abonnemanget finns även en box för batterier och lampor. Sista dagen för villor och fritidshus att göra sitt val är den 10 november. Informationskvällar kommer att hållas på flera platser i samtliga tre kommuner.

Annons:

Jakob Karlsson

jakob.karlsson@dagensvimmerby.se

073 501 41 26

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt