Annons:

Den färgen valde de flesta Vimmerbyborna för det nya sopsystemet

Överlägset flest valde grönt när det nya avfallshanteringssystemet nu införs. Åtta av tio tog det gröna alternativet och 74 procent av villorna i Vimmerby kommun har registrerat sitt val.

Annons:

Tiden för att välja sitt nya sopabonnemang i Vimmerby kommun har löpt ut. Valfunktionen kommer ändock vara öppen månaden ut – men 74 procent har gjort sitt val. 

De flesta av dem – 82 procent – har valt att gå på det gröna alternativet. Åtta procent har tagit det gula alternativet och tio procent har tagit det röda. 

– Det är en viktig milstolpe som nu nåtts och vi är nöjda med både svarsfrekvens och de val som gjorts. Vårt mål var att så många som möjligt skulle göra ett aktivt val och helst det gröna abonnemanget, kommenterar Daniel Johansson, VEMAB i ett pressmeddelande.

Flest i Vimmerby

Vimmerby har därmed fått in flest val. I Hultsfred är motsvarande siffra 70 procent och i Högsby 63.  

Det är också en högre andel som valt det gröna alternativet i Vimmerby än i Hultsfred och Högsby.

VEMAB pekar på att det system som nu införs gett stora förbättringar i flera andra kommuner, som exempelvis Ängelholm och Helsingborg. I Helsingborg ska det brännbara restavfallet minskat till hälften av vad det var tidigare.

– Vi ser med spänning fram emot hur mycket vi tillsammans kan förbättra oss här i våra tre kommuner. 

Kan fortfarande välja

Inte hunnit göra ditt val? Då har du fortfarande några dagar på dig. Alla villaägare får tills den 30 november på sig och om man inte gjort ett val då, så tilldelas man ett gult abonnemang med standardstorleken 370 liter. 

– Här har vi fått göra en avvägning. De kunder som av olika anledningar inte lämnar in något val får på så sätt en ”mjukstart”. Med det gula abonnemanget sorterar man matavfall, restavfall, färgat glas och tidningar hemma, men får då fortsätta att lämna pappersförpackningar, plastförpackningar, metallförpackningar och ofärgat glas till en återvinningsstation. Även de fritidshus som inte väljer inom utsatt tid kommer att tilldelas gult abonnemang med standardstorleken 370 liter med hämtning under perioden vecka 20-39, säger Daniel Johansson.  

VEMAB meddelar också att man kommer kunna byta abonnemang senare, men att det då kan vara en viss väntetid och att det tillkommer en del avgifter.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt