Annons:

Ökat fokus på stora arbetsplatser efter utbrottet i Västerbotten

Lisa Labbé Sandelin säger att man har ökat fokus på stora arbetsplatser efter utbrottet på Northvolt. Foto: Printscreen

Ökat fokus på stora arbetsplatser efter utbrottet i Västerbotten

Färre fall inom vård och omsorg. Då kommer regionen förbereda sig för att smittan kan bryta ut på stora arbetsplatser.
– Vi bevakar det lite extra, säger smittskyddsläkaren Lisa Labbé Sandelin.

Annons:

Nyligen skedde ett stort utbrott på batterifabriken Northvolt i Västerbotten. 150 byggarbetare smittades av covid-19 och en femtedel av den brittiska mutationen. 

Nu ökar förstås oron för liknande utbrott i Kalmar län, där det finns flera stora industrier. 

– Vi är intresserade av de här stora utbrotten som kan bli och bevakar det lite extra. Det gäller att hitta dem och identifiera dem. Det gäller att vara på tåget och för här kan det bli större smittspridning än vi har sett tidigare. Då gäller det att skärpa upp smittspårningen och bryta smittvägarna, säger Lisa Labbé Sandelin, säger att det blir ett större fokus på detta framöver:

– När vi ser att smittspridningen inom vård och omsorg går ned och vi hoppas på en vaccineffekt, så är större företag intressant. Vi har haft löpande kontakt under hela pandemiåret och om förberedelser för vad de ska göra vid ett eller flera fall. Det finns en hög vaksamt och vi försöker vara proaktiva. I Västerbotten hann det bli väldigt stort och förhoppningsvis kan vi hitta det i ett tidigare skede. 

Det finns risker med just fikarum och omklädningsrum, menar Labbé Sandelin.

– Man tänker kanske inte alltid på att det är en risk, men sedan finns det naturligtvis tillfällen där det kan vara svårt att bedriva verksamhet helt smittsäkert.

"Snabbtest i framtiden"

Framöver kommer också fler positiva tester att undersökas för att se hur det ser ut med den brittiska mutationen.

– Vi följer Folkhälsomyndighetens rekommendation och målet är att skicka in tio procent av sina positiva prover. Rapporten jag fått från labbet är att vi skickat det sedan förra veckan. Det är bara en stickbild och målet är inte att typa alla. Det är resurskrävande och komplext. Det är en bedömning av läget och det gäller att skärpa upp i andra steg, till exempel smittspårning där händelser sticker ut.

Är deras kapacitet som sätter stopp eller varför är det bara tio procent?

– Jag kan inte svara på det. 

Hittills finns endast två bekräftade fall av den brittiska mutationen i Kalmar län, men där finns sannolikt ett mörkertal, tror Labbé Sandelin.

– Om jag killgissar tror jag på mellan fem och tio procent av våra fall. Andra regioner ligger mellan sex och tolv procent. 

Känns det obehagligt att ni har så svag koll på mutationerna?

– Nej, jag förutsätter att det finns. Får vi besked nästa vecka om att det är fem, tio eller 20 procent ändrar det inte så mycket i dagsläget. På ett sätt är det frustrerande att inte veta, men vi räknar med att den finns här. I framtiden kanske man kan ha ett snabbtest för att säga vilken variant det är, men där är vi inte i nuläget.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt