Annons:

Hennes konto kapades och vännerna lurades:

Pia Youngs konto på Facebook kapades och hennes vänner blev lurade. Foto: Arkivbild

Hennes konto kapades och vännerna lurades: "Vill inte att fler ska drabbas"

Hennes konto på Facebook blev kapat och flera av hennes vänner lurades. Nu vill hon inte att fler ska drabbas.
– Jag förlorar vänner på det här och det är en konsekvens som inte är okej, säger Vimmerbybon Pia Young.

Annons:

Flera bedrägerier sker på sociala medier runt om i Sverige. Nyligen drabbades Vimmerbybon Pia Young hårt av detta. Nu vill hon berätta om vad som hände. 

– Det är fruktansvärt det de gör. Jag fick ett meddelande på min Messenger, en förfrågan från en vän som jag inte umgås med jätteofta. Vi är medlemmar i samma förening och har samma intresse, men vi känner inte varandra väl. "Kan jag få ditt telefonnummer?" frågade personen och och jag tänkte att ja, visst. Därefter fick jag frågan om jag ville testa ett spel och då skulle jag få en kod på Messenger och sedan skicka vidare. Jag tog den där fyrsiffriga koden och gjorde det. "Kan du göra det ännu fortare?" frågade personen då och jag försökte och skickade en ny kod, säger Pia Young.

Hon fick då ett meddelande om att hon beställt någonting för 249 kronor och började ana oro.

– Då drog jag öronen åt mig och stängde ned det. Sedan skulle jag gå in och varna mina vänner, men kom varken in på Facebook, Instagram eller Messenger.

"Blir straffad för det"

Pia blev sedan totalt nedringd av folk som blivit lurade – av hennes konto.

– De hade blivit lurade på pengar på olika sätt. I alla fall fem stycken av mina vänner hade blivit lurade på allt mellan 50 och 500 kronor. Vissa fattade att det inte var jag, eftersom man skrev på ett sätt som jag inte gör. Men det var endast de som står mig nära som förstod att det inte var jag. 

Hon försökte då få ut varningen på andra sätt.

– Jag fick ringa till folk och be dem att gå ut och varna på Facebook, så att det kunde spridas. Det var jättemånga som ringde, många gamla kompisar och en tjej som blev lurad på pengar var jättearg på mig. Jag blev jätteknäckt. De snodde min identitet och lurade mina vänner. Det är så kränkande och jag visste inte hur jag skulle göra. Jag har haft Facebook i tio, tolv år och har kontakt med alla mina vänner där. Jag har släkt i både Norrland och Stockholm och kontakt med dem där. Alla mina bilder, grupper, ja hela rubbet var borta, säger hon och fortsätter:

– Jag har jobbat med människor som gjort hemska saker och människor som mått väldigt dåligt, men jag tror ändå alltid gott om folk. Jag dömer ingen och har ingen förutfattad mening. Då känns det som att jag blir straffad för det. Jag har inte gjort fel, men det blir ändå lite skambelagt att man varit klantig och blivit lurad. Jag tänker att många inte vågar berätta om det för man känner sig dum. 

"Vill inte att fler ska drabbas"

Pia Young har polisanmält händelsen och försöker få tillbaka tillgången sina sociala medier. 

– Jag har gått på det här och anmält det till polisen. Än så länge är inga pengar borta för mig, men eftersom jag har vänner som har blivit av med pengar tog de upp min anmälan. Jag tycker att det är jätteviktigt att anmäla det om man blir lurad, så man är medveten om det. Det är ju ett bedrägligt beteende det handlar om. 

– Jag har försökt att få tillbaka mitt konto, men inte lyckats än. Nu har jag bett en tredje person att hjälpa mig. Eftersom de har tagit mitt telefonnummer och konto, så när jag ska bekräfta eller verifiera mig, så går det ju till dem. Vi hittade mejladressen de har använt och den kommer från Turkiet. Jag vill verkligen inte att fler ska drabbas av det här. Jag förlorar vänner på det här och det blir konsekvenser som inte är okej.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt