Annons:

Så mycket vill Vimarhem höja hyrorna –

Vimarhems hyresgäster kan räkna med en höjning av hyrorna. Frågan är hur mycket det blir. Foto: Arkivbild

Så mycket vill Vimarhem höja hyrorna – "Fullständigt rimligt"

3,23 procent. Så mycket vill Vimarhem höja hyran för sina många hyresgäster. Stort behåll av underhåll, generella kostnadsökningar och fler tomma objekt är orsakerna bakom höjningen.
Hyresgästföreningen anser att summan är för hög och på onsdag går parterna in i förhandling.

Annons:

Johan Ohlén är vd på Vimarhem och kommenterar bolagets krav såhär: 

– För att kunna upprätthålla hyresrätten som boendeform måste vi ha råd att betala vår drift och vårt underhåll. Vi ser ett större behov av underhåll och har ett rätt gammalt bestånd. Felen blir inte färre om man säger så och det handlar om att försöka hålla jämn takt med tiden.

En inventering av underhållsbehovet har inletts och det arbetet ska intensifieras i år.

– Utifrån det kommer vi skapa en prioritering och en planering av de stora underhållsåtgärderna som vi behöver. En femtedel av vårt bestånd är byggt mellan 1949 och 1951.

"Ska absolut inte sälja någon fastighet" 

Ohlén anser förstås att 3,23 är en rimlig nivå.

– Jag tycker inte på något sätt att det är ett för högt äskande. Det bygger på ett underlag som är fullt realistiskt och det här är inget spel för galleriet utan ett fullständigt rimligt förstabud. Jag hade gärna sett mer än så, men du vet hur förhandlingar fungerar mellan fastighetsägare och hyresgäster. Det är inte lätt alltså.

Vad tror du om era möjligheter att hamna på den nivån?

– 3,23 procent är fullt rimligt. Vi har många utvecklingsbitar i bolaget som vi satsar på som på sikt kan leda till effektiviseringar, men det medför kostnader här och nu. Vi håller på att ta fram en ny hemsida som ska vara integrerad med vårt verksamhetssystem. Det är ingenting man snyter fram och något som måste göras.

Kan det bli aktuellt att sälja någon fastighet för att få råd med underhåll?

– Vi ska absolut inte sälja någon fastighet. Vårt gissel är att få intäkterna att gå ihop med utgifterna. Alla har kostnadsökningar och det handlar om löner och fasta kostnader. Det blir inte billigare och vi måste höja våra intäkter och det här är våra intäkter.

 Fler vakanta objekt

En annan oro för Vimarhem är fler vakanta objekt. Under våren kommer Migrationsverket att lämna 23 lägenheter i Storebro.

– Vi ser en förhöjd vakansgrad och det är inte jätteroligt. Bara för någon vecka sedan såg vi att det var nettoinflyttning till Vimmerby, det är väldigt positivt och det kan leda till att trycket kommer öka på våra bostäder. Prognosen är vakansgraden framöver är jättesvårt, men vi har sett en ökning i alla fall. Sedan måste vi bli lite bättre på marknadsföring, det har inte varit så mycket sånt under pandemiåret. Vi måste synas.

Hur påverkas ni av att Migrationsverket lämnar?

– Klart att det påverkar oss. Det är en intäkt som vi försvinner och vi har inget jättesöktryck i Storebro. Vi får se, det är inte tomt än.

Hur länge kan en fastighet stå tom innan ni gör som Hultsfred och väljer att riva byggnaden?

– Det är en bra fråga. Just nu är det absolut ingenting som är aktuellt. Vi ska gå in och se vad vi ska göra, det kräver en inventering och utredning och sedan tar vi ställning till vad vi ska göra.

Hyresgästföreningen menar att många hyresgäster fått sämre ekonomi under pandemin. Hur ser du på det?

– Vi har inte sett någon förändring i våra hyresgästers betalningsmöjligheter. Vad jag fått till mig kan det ha varit folk som hamnat utanför arbetsmarknaden och inväntar olika former av bidrag och ersättningar och att det kan bli en förskjutning, men vad jag fått till mig är det väldigt lite. Vi har ett system och upplägg där vi jobbar med de som har problem med att betala sina hyror. Vi sätter ingen på gatan, men jag har lite svårt att se den direkta kopplingen som de får det att låta som. Sedan fattar jag att flera har blivit drabbade av pandemin, det räcker att man läser en tidning en dag liksom.

Kommer ni komma överens på onsdag?

– Det hoppas jag absolut. Vi har ett bra tonläge med våra hyresgästföreningen. Förra året var min första förhandling och vi har en bra dialog. Vi kan säkert komma överens.

"Ska titta närmare på det" 

Erik Malmgren på Hyresgästföreningen säger såhär om Vimarhems krav:

– 3,23 är ett högt bud i våra ögon, men vi ska titta på det ordentligt och sedan träffas på onsdag. De pekar på allmänna kostnadsökningar och att kommunen höjt lite avgifter. Det finns en del grundorsaker som alltid finns med som man måste ta hänsyn till. Jag kan inte säga mer innan jag tittat närmare på det.

Annons:

Jakob Karlsson

jakob.karlsson@dagensvimmerby.se

073 501 41 26

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt