Annons:

  • Så mycket dyrare blir Vimarhems jätteprojekt

    Vimarhems vd Johan Ohlén är inte orolig för att projektet ska bära sig. Foto: Jakob Karlsson

  • Så mycket dyrare blir Vimarhems jätteprojekt

    Johan Oléhn, vd på Vimarhem, Anders Snarberg, JSB Construction AB, och Magnus Danlid (C), ordförande i Vimarhem tog det första spadtaget för jätteprojektet.

  • Så mycket dyrare blir Vimarhems jätteprojekt

    Tomten ligger längs med Kampgatan mitt i centrum. Foto: Jakob Karlsson

Så mycket dyrare blir Vimarhems jätteprojekt

Ökande råvarupriser och en närmast extrem inflation. Trots det har Vimarhem inte tvekat att genomföra sin jättebyggnation på Uven. Projektet kommer att bli minst fem miljoner dyrare än tidigare beräkningar.
– Självklart hade vi hellre sett att huset stått klart nu, säger vd Johan Ohlén.

Annons:

Igår tog Vimarhem ett symboliskt första spadtag för sitt största bostadsprojekt på tolv år. För 75 miljoner får man 32 nya och klimatsmarta lägenheter mitt i centrum – 14 treor, 14 tvåor och fyra ettor.

Det var glada herrar som berättade om projektet.

– Vi ser otroligt mycket fram emot detta och det har varit många turer. Det här är slutet på en process som varit väldigt lång, säger Johan Ohlén.

Tanken var ju egentligen att Vimarhem skulle bygga en liknande fastighet ett par stenkast längre bort, på den tomt som kallas Pistolsmeden. Projektet var upphandlat och klart – men Vimarhem drog i handbromsen och lade om kursen.

– Tanken var att vi skulle bygga både gruppboende och lägenheter där, men det visade sig inte vara så lätt och vi gjorde därför ett omtag. Vi kunde sedan göra en affär med tandläkaren här och riva det huset. Nu är vi framme vid byggstart, säger bolagets ordförande Magnus Danlid (C).

 "Gått så snabbt det kunnat"

Detaljplanen överklagades av grannar i området, men kommunen gick vinnande ur striden i slutet av förra året och det är först nu som arbetet går igång. Under hösten kommer det lokala företaget Gilbert Gustafsson stå för markarbetet och därefter tar JSB Construction, baserat i Blekinge, över.

Vimarhem har valt att avropa från SABO:s (Allmännyttans intresseförening som samlar över 300 kommunala bostadsföretag) stora upphandling av fastigheter. Därefter har man i samtal med leverantören gjort diverse anpassningar.

– Vi har haft bra samtal med JSB och bygglovssidan i kommunen och det har gått så snabbt det kunnat.

 Bolaget har aldrig tvekat

Projektet väntas stå klart under våren 2024. Själva byggandet går igång under första kvartalet 2023. Vad Vimarhem känner till i nuläget blir byggnaden fem miljoner dyrare än tidigare uppskattning.

– Det blir fördyrat med tanke på det första halvår som vi haft. Vi har tagit tid och diskuterat projektet och många byggherrar har blåst av projekt senaste tiden, men det har inte varit aktuellt här. Vi känner att det finns en efterfrågan på tillgänglighetsanpassade bostäder i Vimmerby, men självklart måste det finnas en prisbild som både vi och leverantören kan hantera.

Tajmingen hade förstås kunnat vara bättre.

– Helst hade vi huset varit inflyttningsklart nu, men så är inte läget. Hur mycket dyrare det blir går inte att svara på. Det finns en indexuppräkning från när vi teckande avtalet och även en under byggtiden och den reglering som gjorts blev högre än det brukar. Av det vi vet idag blir det fem miljoner dyrare ungefär, säger Ohlén.

"Ska inte behöva äga bil här" 

Huruvida hyressättningen kommer att påverkas av att projektet blir dyrare återstår att se och beror också hur stora statliga stöd som Vimarhem kan få.

– Får vi de investeringsstöd som vi sökt är hyressättningen strikt satt från Boverkets sida. Får vi inte det har vi möjlighet till en flexiblare hyressättning, men att säga att prisökningen skulle ge högre hyror är för tidigt.

Magnus Danlid:

– Vi har kalkyler där vi räknar med ett värsta scenario och vi bedömer att vi ska klara det gott och väl.

Känner ni oro för ekonomin?

– Nej. Det är tillgänghetsanpassade bostäder och det är nya fräscha lägenheter i centrum.

Fastigheten kommer förses med bergvärme och solceller. Johan Ohlén har även förhoppningar om en poolbilslösning.

– Vi tittar på det och det skulle bli det första i sitt slag häromkring. Man ska inte behöva äga bil om man bor här och det vore bra om vi ändrar beteende i Vimmerby och använder cykeln mer. Vi tittar också på att ha en lådcykel som man kan hyra och man ska kunna reparera cykeln i källaren.

Inflyttning är beräknat att ske första halvan av 2024. 

Annons:

Jakob Karlsson

jakob.karlsson@dagensvimmerby.se

073 501 41 26

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt