Annons:

Vikarie gick till jobbet med corona – så ser smittskyddsläkaren på det

Vikarie gick till jobbet med covid-19. Så ser smittskyddsläkaren på det. Foto: MostPhotos

Vikarie gick till jobbet med corona – så ser smittskyddsläkaren på det

En vikarie inom omsorgen i Västervik kommun gick till jobbet med covid-19. Personen har både fått sparken och polisanmälts.
– Det är naturligtvis inte okej, men det kan finnas många förklaringar bakom, säger Lisa Labbé Sandelin.

Annons:

Det var under torsdagen som Västerviks kommun gick ut med att en vikarie inom omsorgen för funktionsnedsatta har gått till sin arbetsplats trots positivt provsvar och därmed utsatt både omsorgstagare och medarbetare för stor fara. 

– Det är en oerhört allvarlig incident. Det kan inte råda några tvivel om hur vi hanterar corona nu när vi är så långt inne i pandemin. Som jag ser det har personen medvetet utsatt medarbetare och omsorgstagare för allvarlig fara för liv och hälsa, sa Jörgen Olsson, som är chef för socialförvaltningen i ett pressmeddelande.

Händelsen inträffade mellan 24 och 26 februari. Den 25 februari hade personen fått ett positivt provsvar, men trots det gått till jobbet dagen efter. Personen är bortplockad från verksamheten. 

En anmälan om arbetsmiljöbrott alternativt vållande till kroppsskada upprättad hos polisen. Smittskyddsläkaren Lisa Labbé Sandelin säger så här om händelsen.

– De här fallen är sällsynta och ofta ligger det mycket bakom som man inte ser. Det kan vara mycket bakomliggande som kan förklara ett beteende som inte är acceptabelt. Det kan vara en missuppfattning exempelvis, säger hon och fortsätter:

– Det är naturligtvis inte okej. Det ställer till det på olika sätt och man får inte exponera andra för smitta.

"Oftast historia bakom"

Hon säger samtidigt att övertrampen är sällsynta.

– Det finns ett fåtal såna här fall. Det finns alla olika varianter, men det är inte vanligt. Oftast finns det en historia bakom, men det ligger hos polisen. Men jag kan uttrycka mig i generella termer utan att gå in på det specifika fallet. Det kan handla om att man faktiskt inte förstått vilka rekommendationer som gäller, att man inte förstått att man har symtom och såna saker. Det bär emot att sjukanmäla sig om man är timvikarie. Man kan bli av med jobbet eller tappa sin inkomst och man har helt enkelt inte råd att vara borta. Det är extremt sällsynt och man går inte till jobbet med berått mod för att smitta andra. Det scenariot har vi inte haft. Det kan vara olika former av missuppfattningar. 

Tror du att det här kommer bli vanligare?

– Jag tror absolut att vi kommer se fler såna här fall. Men det kommer inte bli vanligt, det tror jag inte. Däremot har vi haft individer som testat sig och sen gått på stan. Det är inte bra alls. 

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt