Annons:

Åtta av tio fall är brittiska mutationen:

Smittskyddsläkaren Lisa Labbé Sandelin säger att läget är allvarligt.

Åtta av tio fall är brittiska mutationen: "Folk är trötta och läget är allvarligt"

Folk är trötta på pandemin. Samtidigt ökar antalet bekräftade fall och av tio fall är åtta den brittiska varianten.
– Nu får man förutsätta att det är den man smittas av, säger smittskyddsläkaren Lisa Labbé Sandelin. 

Annons:

En bra bit över 100 bekräftade fall två dagar i rad. Vecka elva ser ut att hamna på samma nivå som vecka tio och kanske till och med högre till slut. 

– Vi lär få minst lika många fall som förra veckan. Jag vågar inte säga det helt, men känslan är att det är aktivitet överallt i länet. Det är rätt så troligt att det blir så, säger smittskyddsläkaren Lisa Labbé Sandelin.  

Just nu är det den brittiska mutationen av covid-19 som dominerar kraftigt i länet. Enligt siffror från Folkhälsomyndigheten var åtta av tio fall förra veckan av den brittiska varianten.

– Vi var i topp i hela Sverige tillsammans med Gävleborg och Jönköping. Den dominerar verkligen. En del just nu är definitivt olika kluster. Vi ser det ganska tydligt och det är tydligare än i början av andra vågen. Då hade vi lite mer generell smittspridning. Det är förväntat på något sätt tyvärr. Smittas man nu får man förutsätta att det är den brittiska varianten man har. 

Inga sydafrikanska eller brasilianska

Samtidigt har Kalmar län inga fler bekräftade fall av den sydafrikanska eller brasilianska. Man vet ännu inte heller om det verkligen var någon av de två elaka varianterna som dök upp nyligen.

– Vi har bara det där fallet vi inte kan koppla till något annat. Ökningen som vi ser nu, med anledning av att den brittiska dominerar, är förväntad. Det går fort. 

Vad känner du kring läget?

– Det är allvarligt. Folk är verkligen så trötta på det här och kan det här vid det här laget, men spelreglerna har ändrats igen. Nu är det mer smittsamt och det handlar om att följa rekommendationerna och hjälpa till att minska smittspridningen. 

Med tanke på att antalet fall inte totalt skenar när den brittiska bedöms vara så mycket mer smittsam – tyder inte det då på att man sköter rekommendationerna?

– Det är som alltid flera orsaker. Vi har mycket mindre smittspridning inom vård och omsorg och ser en en väldigt tydlig vaccineffekt. Men det är inte så heller att man kan skylla på att vi följer restriktionerna dåligt. Hade vi gjort det kunde man ha tänkt sig att det skett en snabbare ökning. Vi såg att Tyskland larmade om en väldigt ordentlig ökning. Vi är i en osäker tid och det är svårt att säga just nu om det kommer fortsätta uppåt eller parkera sig här. Jag vågar inte gissa, men jag tror inte det kommer minska på en tid. 

"Bådar gott"

Det är svårt att dra några växlar kring vilka åldersgrupper som drar smittan just nu. 

– Det är olika åldrar, men vi kan se att de som är äldst, de över 70 år, har betydligt färre fall. Det är fantastiskt att se och bådar gott för vaccinets påverkan på smittspridningen. 

Hur ser du på Folkhälsomyndighetens nya rekommendation om vaccination?

– Det är helt rätt att man måste prioritera dem med störst risk för svår sjukdom, både för deras egen skull och för sjukvårdens skull. Det måste vara så när tillgången till vaccin inte är jättestor.

Påsken närmar sig

Påsken närmar sig och Lisa Labbé Sandelin har ännu inte några särskilda råd att ge där.

– Det är som kring jul, det finns en oro för att kontaktytorna ändras när vi är lediga och ska fira saker. Sportlovet skiljer sig från påsken och julen, eftersom dessa är ledigheter där man är mycket med familjen inom alla åldrar. Sportlovet är mer barnfamiljerna som är ute. Men den stora skillnaden mot i julas är att vi har så mycket mer av den brittiska varianten. 

Kan man fira påsk ungefär som förra året?

– Det är viktigt att tänka på att smittspridning kan ske även i små grupper. Det gäller att inte utöka kontaktytan allt för mycket. 

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt