Annons:

  • Se nya skräckbilderna från Yxern –

    Mängder av döda fiskar har upptäckts i sjön Yxern. Foton: Bertil Andersson

  • Se nya skräckbilderna från Yxern –

    Dessutom har vattnet färgats grönt.

  • Se nya skräckbilderna från Yxern –
  • Se nya skräckbilderna från Yxern –
  • Se nya skräckbilderna från Yxern –

Se nya skräckbilderna från Yxern – "Mängder av död fisk"

Bilderna på den hotade sjön Yxern har länge kablats ut. Nu kommer nya skräckbilder. – Det är mängder av död fisk och vattnet är missfärgat, säger Bertil Andersson, som bor nära Yxern.

Annons:

Läget för sjön Yxern har beskrivits som akut. Under våren och sommaren har frågan blivit allt hetare för kommunpolitikerna och just nu försöker företrädare för Vimmerby och Västerviks kommuner få till en långsiktig lösning tillsammans med regleringsföretaget. 

Nu kommer dock nya skräckbilder på sjön. 

Nedströms sjön finns hundratals döda fiskar, enligt uppgifter. Vattnet är missfärgat. Något står helt enkelt inte rätt till. 

– Vi har spridit det här inom vår grupp och ingen har kommit med någon lösning på vad det kan vara. Jag vet att det är två personer från Västerviks kommun och undersöker det under fredagen. Jag har kollat stränder och kanaler, men finner ingen fysisk aktivitet eller att några grävningar ska ha utförts. Än så länge är källan till orsaken oklar, säger Bertil Andersson, som ofta besöker Yxern. 

Hundratals döda fiskar

Bertil Andersson upptäckte att en mängd fiskar låg döda i vattnet för ett par dagar sedan. Dessutom är vattnet nedströms färgat grönt. 

– Det är gott om död fisk, jag tror att det är hundratals döda fiskar. Vattnet är missfärgat grönt och det finns de som tror att det kan vara algblomning, men det känns sent. Det är skumt. 

Han tror att det kan bero på syrebrist av något slag. 

– Ja, någon slags. Det kan vara så enkelt att det beror på den senaste tidens nederbörd. När det regnat på blottlagda dybottnar, så kanske det har grumlat till vattnet och bidragit till syrebristen. Det kan vara en bieffekt. Det är som att tappa ur ett badkar och så hamnar det här. 

Orolig

Bertil Andersson är orolig över situationen. 

– Klart att det är oroande, mängder av död fisk är oroande. Det är en signal om att något är fel, det får man säga. Så länge det är ovisst är ju oron ännu större. 

DV har sökt kommunekologen Björn Holm utan att lyckas. 

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt