Annons:

”Känns som att Kanelbullens dag uppmärksammas mer än Barnkonventionens”

Gabriel Adolfsson, Klara Eklund, Diwan Ahmad och Asse Badran har gett Barnkonventionen extra uppmärksamhet i dag. Foto: Jakob Karlsson

”Känns som att Kanelbullens dag uppmärksammas mer än Barnkonventionens”

I går firades Barnkonventionens dag med pompa och ståt över hela världen. Nej då, inte riktigt. Vimmerby gymnasiums samhällselever gjorde dock sitt för att uppmärksamma de 54 artiklarna. – Det känns som att kanelbullens dag uppmärksammas mer än Barnkonventionens, säger Asse Badran.

Annons:

Barnkonventionen antogs i FN:s generalförsamling 1989 och nästan 200 länder världen över har ratificerat den. Barnkonventionen innehåller 54 artiklar, där 41 av dem slår fast vilka rättigheter varje barn ska ha.

I går var det Barnkonventionens dag och ppmärksammades av eleverna i SAB14 (samhällsvetenskap med beteendeinriktning). Eleverna har studerat konventionen, tryckt upp pins, informerat övriga på gymnasiet och tagit fram affischer.

– Vi har gjort det mesta just för att uppmärksamma dagen. Det här är ändå en så viktig grej att det borde uppmärksammas, säger Klara Eklund.

– Många barn vet inte om att de har de här rättigheter och jag tror att det är många som inte vet någonting om barnkonventionen. Mycket som är självklart för oss är absolut inte det, berättar Gabriel Adolfsson.

– Alla ska veta om sina rättigheter, men det är inte så självklart i den värld vi lever i. Att varje barn har rätt att överleva är väldigt självklart för oss här i Sverige, men så är det inte i exempelvis Afrika. Det har vi fått upp ögonen för, menar Diwan Ahmed.

”Fått en större insikt”

De fyra eleverna som Dagens Vimmerby pratade med tror att kunskapen om barnkonventionen är låg.

– Det upp till en själv, föräldrarna och lärarna att ta reda på vilka rättigheter man har. Jag tycker att man borde läsa mer i grundskolan så man får med sig det från grunden, säger Diwan Ahmed. 

– Det känns som att vi uppmärksammar kanelbullens dag mer än Barnkonventionens. Men jag tycker att vi i Sverige har gjort jättemycket och räddat många ensamkommande. I USA har man börjat gå med barn i koppel och det var det sjukaste jag läst. Här är det en självklarhet att barn kan vara trygga när de går till skolan. Jag tycker att det har varit roligt att arbeta med det här och man har fått en större insikt i hur världen är, säger Asse Badran. 

Annons:

Jakob Karlsson

jakob.karlsson@dagensvimmerby.se

073 501 41 26

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt