Annons:

Vimarhem får skarp kritik för

Vimarhems vd Johan Oléhn berättar att företaget kommer göra en utbildningssatsning sedan man fått krtik av Arbetsmiljöverket för brister i sitt arbetsmiljöarbete. Foto: Simon Henriksson

Vimarhem får skarp kritik för "stora brister" i sitt arbetsmiljöarbete

Det kommunala fastighetsbolaget Vimarhem AB får skarp kritik av Arbetsmiljöverket för ”stora brister” i sitt arbetsmiljöarbete.
– Vi tar till oss av kritiken och ska göra en utbildningssatsning, säger vd Johan Oléhn.

Annons:

Vid en inspektion den 14 april 2020 framkom stora brister i Vimarhems systematiska arbetsmiljöarbete med att förebygga risken för att arbetstagarna ska exponeras för respirabelt kvarts- och asbestdamm vid bygg- och anläggningsarbete. Det skriver Arbetsmiljöverket i sitt inspektionsmeddelande.

Arbetsmiljöverket noterar bland annat brister vid asbestprovtagning och inventering av material i samband med renoveringsarbete i ett lägenhetshus byggt på 1960-talet, samt avsaknad av arbetsmiljöplan för samma projekt.

Arbetsmiljöverket anser också att chefer och arbetsledande personal inte har tillräckliga kunskaper för att förebygga att arbetstagarna utsätts för hälsofarliga ämnen samt att det brister i flera rutiner inom området.

Utbildningssatsning

Johan Oléhn är vd på Vimarhem AB, och han tar kritiken på största allvar.

– Vi tar till oss av den och tänker göra en utbildningssatsning på vårt systematiska arbetsmiljöarbete generellt. Vi har redan tagit kontakt med en utbildningsaktör, berättar han.

– All typ av revision utgör grunden för ett lärande. Vi har inget annat sätt att se på det än att vi ska bli bättre. Vi kommer utbilda bort eventuella luckor i vårt arbetsmiljöarbete, och avseende riskerna kring just asbest har vi tagit kliv i våra rutiner, säger Johan Oléhn.

Återbesök i höst

Arbetsmiljöverket har bokat in återbesök hos Vimarhem i mitten av augusti. Då kommer företaget få visa och beskriva hur man har uppfyllt kraven samt hur skyddsombud och arbetstagare har varit delaktiga i åtgärderna.

Inspektionsmeddelandet utgör en uppmaning till Vimarhem att åtgärda de brister och risker som AMV såg vid inspektionen. Om man inte åtgärdar bristerna och riskerna kan AMV komma att besluta om ett föreläggande eller förbud, skriver man.

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt