Annons:

Lisa Labbé Sandelin är smittskyddsläkare i Region Kalmar län. Foto: Anders Blank

Smittskyddsläkaren om mätningen: "Fortsatt många som kan bli sjuka"

Nästan var femte invånare i Kalmar län har antikroppar mot covid-19. De senaste månadernas höga smittspridning syns även här, menar smittskyddsläkaren Lisa Labbé Sandelin. 

Annons:

En ny mätning som Folkhälsomyndigheten presenterade på torsdagen visar att 22 procent har antikroppar mot covid-19 i hela riket. I vissa regioner är det upp till var fjärde person och i Region Kalmar län rör det sig om knappt var femte person.

Hos 19 procent av blodgivarna och bland överskottsblodprover i öppenvården finns antikroppar mot covid-19. 

Smittskyddsläkare Lisa Labbé Sandelin har inte sett siffrorna när vi når henne på torsdagen för en kommentar.

– Då har vi verkligen spurtat och gjort ett ganska rejält kliv mot tidigare. Vi har haft väldigt mycket smitta på sistone och hög smittspridningen under hela våren, konstaterar hon. 

Vad hade du väntat dig?

– Det är svårt att gissa. Vi har ändå haft väldigt mycket fall de senaste månaderna, så det verkar fullt rimligt. Men att gissa är svårt. 

Vad tänker du om att var femte person har antikroppar i länet och vad det kan betyda för smittspridningen?

– Någonstans får man hoppas att det är gynnsamt. 20 procent är bättre än tio procent, men man ska fortsatt komma ihåg att 20 procent av befolkningen är en ganska liten andel. Det finns absolut inget generellt skydd i befolkningen. Med fler vaccinerade, så kommer siffrorna så småningom bli bättre. Det här verkar till stor del vara genomgångna infektioner och inte någon vaccinationseffekt.

Labbé Sandelin vill tydligt betona att det här inte är en orsak eller något skäl till att slappna av.

– 80 procent är fortsatt mottagliga för att infekteras, med viss modifikation för att en del antikroppar inte ger skydd, T-celler och annat. Men många i befolkningen kan fortsatt bli smittade, allvarliga sjuka och vi har en hög smittspridning. Man måste vara noggrann med att följa rekommendationer.

I december 2020 visade mätningen att 4,1 procent hade antikroppar i Kalmar län. Då visade mätningen endast siffror från blodgivare, enligt siffror från Folkhälsomyndigheten.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt