Annons:

Smittskyddsläkaren Lisa Labbé Sandelin ser inga hinder för lokalt seriespel. Foto: Arkivbild

Så ser smittskyddsläkaren på lokal träningsserie i fotboll

I Vimmerby och Hultsfreds kommun planeras det för träningsturneringar i fotboll. Länets smittskyddsläkare Lisa Labbé Sandelin säger så här:
– Följer man Folkhälsomyndighetens råd ser jag inget hinder.

Annons:

I förra veckan bestämde Smålands Fotbollsförbund att hela vårsäsongen i alla serier stryks. Nu skissar de lokala klubbarna på ett upplägg där samtliga lag i kommunen gör upp i en träningsturnering. Förslaget innebär att alla möter alla och att turneringen avgörs mellan 24 april och 7 juni. Det blir fyra matcher per omgång och totalt sju matcher för varje lag.

– Det är tillåtet att spela träningsmatcher enligt Svenska Fotbollsförbundet och Smålands Fotbollsbundet och det skulle bli en träningsserie där alla lag i kommunen möter alla. Kan vi skapa lite matcher får vi ett normalt beteende på träningarna och vi får lite matcher. Sedan vore det intressant för de mindre klubbarna att få möta lite bättre lag, har SVIF:s tränare Peter Magnusson tidigare sagt. 

"Ser inga hinder"

Med tanke på idéerna i Vimmerby kommun ställde vi frågan till smittskyddsläkaren Lisa Labbé Sandelin. Hur ser hon på riskerna och möjligheterna att genomföra en sådan träningsturnering.

– Man kanske gör en bedömning i dag och en annan senare. Den dagen vi har tydlig samhällsspridning i Vimmerby gör man kanske en annan bedömning och då är det tveksamt, känner jag. Kanske är det så att man inte har samhällsspridning, men att det här bidrar till att sätta fart på en sådan spridning. Men då handlar det om hur mycket folk det är på läktaren, hur det är i omklädningsrummet och så vidare. Det finns mycket att ta ställning till, men det är upp till varje verksamhet att avgöra. Det är mycket man kan göra för att minska smittspridningen, säger hon.

Så länge råden följs och riskbedömning görs är det positivt med fysisk aktivitet, säger hon.

– Fysisk aktivetet ska uppmuntras, enligt Folkhälsomyndighetens rekommendationer. Lokala arrangemang kan genomföras som vanligt, men då ska man ha gjort en riskbedömning och råden ska följas. 70-åringar ska inte vara där, ingen med symtom ska vara där och det ska vara färre moment med närkontakt. 

Tycker du, utifrån din roll, att det här kan genomföras?

– Följer man de nationella råden kan man genomföra det. Det är viktigt att bidra med en viss form av fysisk aktivitet. Men det är också väldigt viktigt att tänka igenom riskmomenten och att tillhandahålla handsprit, begränsa antalet åskådare, undvika trängsel och närkontakt, och ha egna vattenflaskor. Sedan kan vi komma i ett annat läge med större smittspridning, men då får man väl helt enkelt ändra det. 

Så du ser inga hinder för att genomföra det här?

– Följer man Folkhälsomyndighetens rekommendationer ser jag inget hinder. Jag tycker det låter som att man har checkat av och tagit det på allvar.

"Svår att dra"

Det tillåtna antalet deltagare vid allmänna sammankomster och offentliga tillställningar är i nuläget begränsat till 50 personer. Matcher och tävlingar kan genomföras om de uppfyller rekommendationerna.

– Vi är medvetna om att gränsen mellan träningar och matcher kan vara svår att dra. Att spela träningsmatcher är okej så länge rekommendationer uppfylls och att antalet personer på och omkring planen begränsas till 50 personer, säger statsepidemiolog Anders Tegnell.

Nu finns även samma tankar i Hultsfreds kommun, som du kan läsa mer om här

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt