Annons:

Hultsfred starkt kritisk till Migrationsverket:

Kommunalrådet Lars Rosander (C) är kraftigt kritisk till Migrationsverket. Foto: Hultsfreds kommun

Hultsfred starkt kritisk till Migrationsverket: "Bedrövligt av staten"

Hultsfreds kommun fortsätter att ha ett jämförelsevis stort mottagande av asylsökande. Kommunen fortsätter också att starkt kritisera Migrationsverket. – Vi tycker det är bedrövligt av staten att fortsatt motarbeta våra möjligheter till god integration, säger Lars Rosander (C) i ett pressmeddelande.

Annons:

"Migrationsverket vägrar låta oss hjälpa människor till ett värdigt boende". Det är rubriken på Hultsfreds kommuns pressmeddelande nu på fredagen. 

Kommunen går återigen till hård attack på det statliga verket. Hultsfreds kommun bad nyligen Migrationsverket att lämna sina lägenheter i området Stålhagen i Hultsfred. Kommunen menar att de lägenheterna behövs för att människor ska sklippa bo i undermåliga hus och för att klara bostadsbristen. "Migrationsverket fortsätter att hålla en mycket stor asylmottagning i Hultsfreds kommun. Samtidigt har kommunen slagit nytt rekord i inflyttning av människor som fått uppehållstillstånd", skriver kommunen i ett pressmeddelande. Kommunen ska även ha erbjudit Migrationsverket att ordna boende åt de som bor i Stålhagen i väntan på placering i annan kommun. Men Migrationsverket sa nej. 

Nyligen hölls ett möte mellan kommunledningen och Migrationsverkets sektionschef Jan Ekdahl.

 – Vi framförde mycket tydligt att vår organisation inte längre klarar volymerna och att vi vill att de flyttar ut från Stålhagen helt och hållet. Vi erbjöd dem också att ordna boende åt de ca 350 personer som ”sitter fast” på anläggningen och inte kommer vidare till andra kommuner, trots att det egentligen inte är vårt ansvar. Detta mot att Migrationsverket själva lämnade, säger Lars Rönnlund, kommunchef

Kommer inte lämna

Enligt kommunen flyttar många av de människor som redan har fått uppehållstillstånd in i olämpliga boenden med oseriösa hyresvärdar som tjänar pengar på deras olycka. 

– Det fortsätter att komma in mycket människor till vår kommun och vi behöver Stålhagen för att dessa människor ska kunna bo anständigt och snabbt kunna påbörja sin etablering för att kunna bli egenförsörjande, säger Lars Rosander (C), kommunalråd.

Migrationsverket ska dock ha meddelat att de ser Stålhagen som ett mycket bra asylboende och att de kommer förlägga människor i ännu större utsträckning på sådana boenden framöver i takt med att andra stängs. 

– Inte heller sa de sig kunna ta hänsyn till att vi redan är bland de största i Sverige. De hade inga sådana mandat sa de. Vi tycker det är bedrövligt av staten att fortsatt motarbeta våra möjligheter till god integration, fortsätter Lars Rosander.

"Ignorerar vårt rop på hjälp"

Dessutom fortsätter Hultsfred, trots flera rop på totalstopp till kommunen, att vara bland de största mottagarna av asylsökande och även av de som fått uppehållstillstånd. Enligt Migrationsverkets statistik hade Hultsfred 817 kommunmottagna under de senaste 24 månaderna. Kalmar hade 615. Sett per capita skulle Kalmar ha tagit emot 3 229 personer för att nå samma nivå som Hultsfred. Under 2016 skulle Hultsfred enligt den nya Bosättningslagen ha tagit emot tio personer. Det är 364 i stället. Motsvarande för Täby kommun är 273 respektive 145. 

– Det är inte bara boendesituationen som är ansträngd och som Migrationsverket skulle kunna hjälpa till med genom att lämna. Både socialen och skolan  är extremt belastade och jag önskar av hela mitt hjärta att de kunde få tid för att hjälpa de människor som redan fått klart att de ska stanna i Sverige. Men Migrationsverket ignorerar vårt rop på hjälp. Det är sorgset, säger Lars Rönnlund.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt