Annons:

KLART: DE SKA BYGGA DEN NYA FASTIGHETEN I CENTRALA VIMMERBY

Ungefär så här kan fastigheten på tomten Uven i centrala Vimmerby komma att se ut. Alla detaljer, som exempelvis färgsättning, är dock ännu inte bestämda. Den övre bilden visar fasaden in mot gården och den under bilden visar den gatunära fasaden som vetter ut mot Kampgatan. Illustration: JSB

KLART: DE SKA BYGGA DEN NYA FASTIGHETEN I CENTRALA VIMMERBY

Nu är det klart vem som kommer leverera Vimarhems nya hyreshus i centrala Vimmerby, ungefär hur det kommer se ut samt kostnaden för det. När byggnationen kommer i gång beror dock på Mark- och miljödomstolens hanteringstid av överklagandet från grannarna.

Annons:

Vimarhem valde mellan två inkomna anbud avseende leverans av den fastighet som ska byggas på tomten Uven i centrala Vimmerby. Nu har man antagit ett av dem och tilldelningsbeslutet har vunnit laga kraft. Detta var Vimmerby Tidning först med att berätta under måndagseftermiddagen.

Magnus Danlid, ordförande för Vimarhem AB, är dock noga med att betona att inget är klart avseende byggnation förrän styrelsen har fattat beslut i frågan.

– Man kan väl säga att om det kommer byggas, så är det nu klart att det byggs av den här leverantören och utifrån det här anbudet. Men beslut att bygga tas i så fall på nästa styrelsemöte, efter sommaren, sedan måste vi ro i land alla erforderliga tillstånd  och den detaljplan som är under prövning, säger han.

"En tilltalande helhetslösning"

Vimarhems val föll på företaget JSB med säte i Asarum i Blekinge.

– De hade en helhetslösning som var tilltalande. Framför allt hade anpassat huset till tomten på ett bra sätt, samt bra planlösningar i lägenheterna. Alla detaljer är dock inte klara, utan det kommer vi jobba med framöver, säger Magnus Danlid.

JSB:s anbud var på 46 miljoner kronor plus moms. Den totala budgeten ligger på cirka 66 miljoner. I den summan ingår då också kostnader för exempelvis tomtköp och lagstadgade avgifter.

– Vi kommer också söka statliga bidrag så fort vi har möjlighet. Jag tror att vi har stor chans att få bidrag på drygt 10 miljoner kronor, berättar Vimarhems vd Johan Oléhn.

– Nu håller jag på att ta fram fullständiga kalkylunderlag till styrelsen inför deras beslut. Det här är en stor och viktig investering för oss och för kommunkoncernen, säger Oléhn.

Många detaljer kvar

Exakt hur huset kommer se ut är ännu inte klart. Det du ser här ovan är en skissbild på hur det ungefär kan tänkas att bli, men det är mycket som ännu inte är bestämt.

– Vad gäller detaljerna, det kan handla om fasad, färg, design och så vidare, så har vi inte alls kommit så långt. Nu har vi i stora drag pekat ut den leverantör vi tyckte passade bäst. De erbjuder putsfasad i sitt anbud, men de andra bitarna tar vi i nästa steg, säger Magnus Danlid

– Vi har också träffat Bevara Vimmerby och haft en dialog med dem. Det var ett bra samtal där vi berättade om de förutsättningar vi har. Vi vill självklart fortsätta föra samtal med dem för att få bra input, säger Danlid.

Ingen tidsplan

När byggnationen kan komma i gång bestäms till stor del av Mark- och miljödomstolens handläggande av det överklagande som har kommit in från grannar.

– Det var främst höjden på huset de hade synpunkter på, men med sina 13,9 meter kommer det inte bli högre än vad de kringliggande husen är. Snarare kommer det rama in centrum på ett bra sätt, där det nästan skapas en ny stadsgata och huset blir änden på centrum åt det hållet, säger Johan Oléhn.

– Vi har varit i kontakt med Mark- och miljödomstolen, men de kan inte uttala sig om någon tidsplan. 75 procent av deras ärenden ska vara uppe inom sex månader, och det här lämnades in i slutet av mars. Vi har en del annat som det ska tas hänsyn till och beslut rörande detaljer, så än stökar det inte till något, säger Johan Oléhn.

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt