Annons:

POJKE SKADAD PÅ LEKPLATS:

Efter en olycka i lekparken i Kungsparken riktas hård kritk mot Vimmerby kommun för hur man håller efter lekplatserna i kommunen. Under den klätterställning där ett barn föll med huvudet i marken i helgen ska det enligt den europeiska standarden vara 30 centimeter skyddande löst material. Det finns det inte tillstymmelse till i Kungsparken i Vimmerby. Foto: Micael Rundberg

POJKE SKADAD PÅ LEKPLATS: "STORT ANSVAR KOMMUNEN TAR PÅ SIG"

En pojke i förskoleåldern ska i helgen ha fallit med huvdet före från en klätterställning rakt ner på det stenhårda underlaget i Kungsparken i Vimmerby. Pojken hade tur i oturen och klarade sig undan med en lättare hjärnskakning.
– Man kanske är slarvig som förälder och borde så klart tänkt mer på farorna innan olyckan var framme, men det går ändå inte komma från att standarden på kommunens lekplatser är under all kritik, säger pojkens mamma till vår tidning.

Annons:

Enligt FN:s barnkonvention, som Sverige har anslutit sig till, har alla barn rätt till lek i stimulerande miljö. Enligt Boverket, statens myndighet för samhällsplanering, byggande och boende, innebär det bland annat att barns miljöer och lekplatser ska vara säkra och tillgängliga.

Och tillgängliga får man väl ändå säga att lekplatserna är i Vimmerby. Men vid en kontroll av säkerheten visar det sig finnas en del att önska. Eller snarare att kräva.

Högt fall på stenhårt underlag

En gång i tiden beskrev sig Vimmerby som barnens stad. Och om man enbart ska se till den standard som flera av de kommunala lekplatserna håller, så har man en bra bit kvar för att leva upp till det epitetet.

Den gångna helgen var olyckan framme i Kungsparken. Nu slutade det hyfsat lyckligt, men det kunde ha gått riktigt illa då en Vimmerby-kvinna var med sin son och en kamrat till honom och lekte på lekplatsen i Kungsparken.

– Det var ett ögonblicks verk. Grabbarna klättrade i den klätterställningen som är bakom rutschkanan, och jag hann inte blinka innan min pojk låg på marken, berättar mamman.

Vad hände egentligen?

– På något sätt tappade han fästet med händerna, fastnade till med ena foten i nätet och föll rakt ner. Hans ena arm och sidan på huvudet fick ta den värsta smällen.

Fallet var högt, drygt en och en halv meter, och underlaget stenhårt. För familjen slutade söndagen på akuten i Västervik, och förutom några skrubbsår och en blåslagen höger överarm, klarade sig pojken undan med en lätt hjärnskakning.

"Får det verkligen se ut så här?"

Mamman är noga med att betona att hon absolut inte lägger skulden för olyckan på någon annan än på henne själv.

– Man kanske är slarvig som förälder, och i efterhand tycker man så klart alltid att man borde tänkt mer på farorna innan olyckan var framme.

– Samtidigt finns det ju lagar och regler för hur lekplatser ska vara byggda för att lindra skadan om olyckan nu är framme, och det går inte komma ifrån att standarden på kommunens lekplatser är under all kritik. På lekplatsen i Kungsparken är underlaget barnen ramlar på hårt som betong, och den packade sand som finns där är full av småsten. Tyvärr är det ju först när det sker en olycka som man verkligen tänker på det, men får det verkligen se ut så här? frågar sig mamman.

Följer inte gällande regler 

Svaret är ganska enkelt. Nej, det får det inte.

På alla offentliga lekplatser finns krav på fallunderlag som uppfyller den europeiska standard som började gälla 1999 och reviderades 2008.

Gräs är godkänt som fallunderlag för lekutrustningar med upp till en meters fallhöjd, medan fallsand och grus är det mer traditionella valet för höjder där över. Dessa ska dock vara godkända som fallunderlag på lekplatser, vilket ska garantera att sanden behandlas på ett sätt så att den inte packar sig till ett hårt fallunderlag.

För lekutrustningar med en höjd på upp till två meter ska det lösa materialet som utgör fallunderlag vara minst 20 centimeter tjockt, plus ha en överfyllnad på minst tio centimeter i och med att det kan försvinna eller flytta på sig under lek, så totalt 30 centimeter alltså.

I Kungsparken är det inte i närheten av tre centimeter ens. Det är platt och hårt.

– Det är ett ganska stort ansvar Vimmerby kommun tar på sig genom att strunta i reglerna och inte underhålla lekplatserna, utan låta ungarna riskera att halvt slå ihjäl sig på ett stenhårt underlag, säger pojkens mamma.

– Jag vill absolut inte hänga ut kommunen, men det här är en viktig sak som kanske lätt glöms bort. Jag hoppas bara att de tar tag i det och ser till att lösa det direkt – innan det händer något riktigt allvarligt.

Ingen kommentar på grund av semester

Många frågor måste ju så klart ställas till Vimmerby kommun i detta ärende.

Hur ser man på händelsen i helgen, varför följer man inte de standarder och regler som finns, varför uppfyller man inte Boverkets krav avseende underhåll och påfyllning av fallsand, vilket ansvar är kommunen beredd att ta om ett barn skadar sig på grund av att lekplatsen är undermåligt skött, kommer man prioritera upp frågan? Det är bara några.

Andreas Horste är samhällsbyggnadschef på Vimmerby kommun, och den som ytterst ansvarar för kommunens lekplatser.

– Jag har inte tillräcklig detaljkunskap för att svara på frågor rörande detta. Rätt person att prata med är driftchefen Tomas Larsson, men han har semester denna vecka, säger han.

Artikeln får därmed vara okommeterad från kommunens sida fram till vi får tag på Tomas Larsson i nästa vecka?

– Ja så får det bli, säger Andreas Horste.

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt