Annons:

Stor risk för cementbrist i landet – kan leda till byggstopp

Cementa på Slite i Gotland. Nu hotas den framtida framställningen av cement Foto: Pressbild

Stor risk för cementbrist i landet – kan leda till byggstopp

I slutet av oktober 2021 går det nuvarande brytningstillståndet i Slite på Gotland ut. Nu varnar Byggföretagen för att branschen står inför en akut brist på cement – och flaggar för att det kan sluta med ett byggstopp i Sverige. Upp till 400 000 jobb hotas, menar branschorganisationen. 

Annons:

Byggföretagen räknar med att i november kommer tre av fyra nya bostäder inte kunna börja byggas om brytningstillståndet inte förlängs. Det skulle riskerar 400 000 jobb i Sverige och ett investeringsbortfall på över 20 miljarder kronor i månaden. Det här visar den nya konsekvensanalysen som Byggföretaget gjort.

– Läget är mycket allvarligt. Sverige står inför ett omfattande byggstopp. Cementbristen kommer att få omfattande konsekvenser för svensk ekonomi och sysselsättning, berättar Byggföretagens vd Catharina Elmsäter-Svärd i ett pressmeddelande.

Brytningstillstånd går ut 31 oktober 

Tillverkningen i Slite på Gotland står för nästan 75 procent av den cement som används i Sverige. Det nuvarande brytningstillståndet går ut den 31 oktober 2021 och mark- och miljööverdomstolen har avslagit bolagets ansökan om fortsatt täktverksamhet. Grundvattnets påverkan av verksamheten har inte utretts tillräckligt, menar domstolen. Beslutet har överklagats till Högsta Domstolen. 

Om det står fast kommer cementlagret i Slite vara slut i november. 

Men enligt Byggföretagen är det inte möjligt att lösa den än så länge eventuella cementbristen med import i den mängd som behövs. Att ersätta cementproduktionen från Slite med import kan ta flera år att lyckas med.

Prefab letar efter en ny leveratör

Vimmerby Prefab är ett av de många företag som kan påverkas av utgången för fabriken i Slite. Företagets Tobias Rinaldo berättar att Vimmerby Prefab betong söker efter en ny leveratör.

– Men personligen jag tror det kommer lösa sig genom en högre beskattning, det är så vår regering fungerar och jag tror inte det här kommer bli annorlunda. Vår produktion är fullsatt till mitten av andra kvartalet nästa år så att gå ner i styrka är inte aktuellt. 

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt