Annons:

Thomas Carlzon fick sparken från jobbet som landshövding i Kalmar län efter mediauppgifter om svarta löner. I dag berättar vi om spelet bakom kulisserna. Foto: Arkivbild

GRANSKNING: Konsten att avsätta en landshövding – vi berättar spelet bakom kulisserna

Vad krävs för att förlora jobbet som landshövding? Ge bort presentkort i all välmening? Att rekommendera en utbildare? Att ens närmaste arbetare anställer en kock? Thomas Carlzon fick bara två år på jobbet. Vi berättar historien om hur ett anomymt brev till media fick länets mest betydelsefulla person på fall. 

Annons:

Bland de sista civilminister Ardalan Shekarabi (S)  gör innan han byter departement är att avskeda Thomas Carlzon, landshövding i Kalmar län. Den 25 september 2019 fick Carlzon lämna, den 1 oktober bytte Shekarabi departement, han efterträdde då socialförsäkringsministern Annika Strandhäll (S). Den forne vd:n för Ikea Sweden fick en kort karriär som statens förlängda arm i länet. 

”En hög tillit till och ett stort förtroende för den offentliga sektorn är en central del av regeringens förvaltningspolitik. Mot bakgrund av händelseutvecklingen vid länsstyrelsen i Kalmar län är jag och Thomas Carlzon därför överens om att han ska få nya arbetsuppgifter”, skrev statsrådet i ett pressmeddelande. 

*

Regeringen hade tidigare haft lite otur med utnämningar i Kalmar län. Den stabile, väldigt myndige Sven Lindgren var den som suttit längst som landshövding avgick av åldersskäl, han ersattes av Stefan Carlsson –kanske mest känd som arkitekten bakom avskaffandet av apoteksmonopolet.

Stefan Carlsson var hans företrädares motsats, en doer. Det var kanske viktigare med lantbrukares expansionsmöjligheter än att skydda en kulturminnesmärkt stenmur på Öland, det var viktigare för Björn Ulvaeus att få bygga ett hotell i Västervik än att lyssna på tjänstemän som protesterade mot att detta stred mot gällande detaljplan och strandskydd.

Kort sagt en landshövding som älskades av näringslivet och kommunpolitiker. Han la in en högre växel, kortade tiderna för beslut och avskedade chefer som satte sig emot. Men. Han hade problem. Hans alkoholism var väl känd inom länsstyrelsen.

*

Lika känt var inte att han från tjänstetelefonen ringde sexsamtal till betalnummer. Kostnaderna var stora. Det började gå rykten, han försökte sig ett sista desperat försök av damage control genom att låta sig intervjuas av tidningen Barometern, erkänna sitt alkoholmissbruk, ta time out. Det hjälpte inte.

P4 Kalmar fick reda på uppgifterna om sexsamtalen och till slut såg inte regeringen någon annan utväg än att avskeda Stefan Carlsson. 

Regeringen försökte återigen att söka en motsats till den föregående landshövdingen. Thomas Carlzon är så nära nykterist man kan komma, han är en frisksportare och håller hårt på familjelivet. Alkoholkonsumtionen på residenset på Västra Sjögatan i Kalmar sjönk betydligt. Öl serverades inte längre på luncherna och vinkonsumtionen var måttlig på middagsbjudningarna. 

Det anställdes också en ny personal. Det var ingen lyckad anställning. Det började försvinna saker från residenset. Personen gav bort vinflaskor från residenset till vissa utvalda ur personalen. Inredningsprylar från Svensk Tenn försvann mystiskt. Det upptäcktes. Det började gå rykten. I ett samtal erkänner personen att hen stulit vin men uppmanar en annan anställd att ljuga om det. “Säg att jag betalade det här ur egen ficka, då är det upp till dem att hävda att jag ljuger, det kommer de inte kunna”. 

*

Händelsen polisanmäldes, personen blev av med jobbet. Men slapp åtal. Det hindrade inte den avskedade personen att få nya jobb. När hen sökte dessa lämnade hen Malin Almqvist som referens som gick i god för henom. Detta alltså trots att personen blivit avskedad från residenset och uppträtt illojalt mot länsstyrelsen. Hen fick ett nytt jobb, hens förflutna uppdagades, hen fick sluta. Detta upprepades ytterligare en gång. 

– Det var ett misstag att lämna referenser. Jag var snäll, men jag är bortplockad nu som hens referens. Jag tänkte att jag inte var så engagerad i hennes ärende, säger Malin Almqvist. 

I augusti 2019 kom det tips till media i Kalmar. Detta strax efter att Thomas Carlzon beslutat sig för att önska en förlängning av sitt förordnande som landshövding. Det var lite överraskande, de flesta räknade nog med att han skulle sluta och pensionera sig.

I ett långt välformulerat brev beskylldes Thomas Carlzon för en mängd olika saker. 

– Jag tyckte till en början att det var intressant men insåg efter en stund att det var relativt oskyldiga saker han beskylldes för och att brevet snarare var en aggressiv kampanj mot honom. Jag valde att inte skriva utan slängde det i papperskorgen, säger Östra Smålands dåvarande reporter Ulf Carlsson. 

*

Barometern, som precis då hade startat en grävgrupp, började granska. De gick igång på tipset. De fokuserade främst på uppgifterna om att han anlitat en tillitskonsult. Det finns beslut på departementsnivå om att länsstyrelserna ska bedriva den typen av verksamhet.

Thomas Carlzon hade tidigare anlitat en sådan konsult med lyckat resultat. Han föreslog ett namn för ledningsgruppen som ansåg att det var ett bra val. Och hon anlitades. Ledningsgruppen var överens. Malin Almqvist förhandlade fram ett avtal. Beloppet låg betydligt under gränsen för offentlig upphandling men Barometern hittade en policy som föreskrev att den här typen av inköp ska ut på offert.

Tidningen skrev flera uppslag om hur konsulten anlitades. 

*

P4 Kalmar hittade en annan vinkel. De högg istället på tipset om att Thomas Carlzon i samband med en privat fest betalat svarta löner. Statens högsta företrädare i länet hade alltså lurat statskassan.

Men det var inte pengar som betalats ut, istället handlade det om några presentkort. Och det var heller inte landshövdingen som gav bort presentkorten, det var hans fru. Hon ville visa sin uppskattning för människor hon tyckte om. 

Det handlade om en maskerad och en fest då dottern tog examen. Båda hölls på residenset, som också är landshövdingens privatbostad, och som får användas privat på det sättet. Det ska heller inte ha varit några av de som fick presentkorten som var med och jobbade under kvällen. 

Enligt skatteregler behöver  inte enstaka utbetalningar på under 1000 kronor redovisas till Skatteverket. 

P4 Kalmars reporter fick Publicistklubbens pris, Guldsleven, för avslöjandet. Motiveringen löd:

“Med ihärdigt grävande och effektfull frågeteknik avslöjar P4 Kalmars reporter landshövdingen Thomas Carlzon på olika sätt kringgått reglerna för anställningar och bland annat anlitat svart arbetskraft på residenset. Arbetet visar på framgången för ett framåtlutat reporterskap samt vikten av att ge granskande journalistik en given plats i lokala bevakningen.”

Thomas Carlzon själv ursäktade sig och lämnade in kontrolluppgift. Det behövde han egentligen inte göra.

Det var tre fel med uppgifterna om skattebrott och svindel. Dels var som sagt beloppet under den gräns som ska redovisas men det är också så att utdelning av presentkort inte är beskattningsbart under den förutsättning att de inte går att byta mot kontanter. Dessutom var det inga skattepengar som användes för att betala presentkorten. Pengarna kom från familjen Carlzons egna medel.

Dessutom kan det inte vara svart arbetskraft om personerna inte var där för att jobba. 

Enligt uppgifter till vår tidning så var det också presentkorten som var avgörande för att Thomas Carlzon fick sparken. 

Men det fanns ytterligare en besvärande del. En kock anställdes av landshövdingen. En kvinna med goda meriter, erfarenhet som kökschef. Tjänsten annonserades dock inte ut. Men i själva verket var det länsrådet Malin Almqvist som skrivit under beslutet. Inte Thomas Carlzon. 

– Det stämmer att jag skrivit under anställningsavtal och konsultavtal, men landshövdingen beslutar och länsrådet verkställer.

*

Ardalan Shekarabi är god vän med kommunstyrelsens ordförande i Kalmar, Johan Persson (S). Persson har sett till att Shekarabi har kommit till Kalmar under 1 maj och bjudits in på hans bröllop.

Bröllopet var mellan Johan Persson och länsrådet Malin Almqvist. Under en tid var Almqvist oppositionsråd för Moderaterna. Men det fick ett abrupt slut. Våren 2012 började det gå rykten om Johan och Malin. De hade ett förhållande. Trycket blev till slut för stort och den osannolika relationen var ett faktum. I en lokal blogg bekräftades att S och M var i förening – i alla fall på det personliga planet.

Socialdemokraterna höll sig lugna, men inom Moderaterna blev det liv. Almqvist avgick. Hon återgick till tjänsten som musiklärare på en skola i förorten Lindsdal. Men inte speciellt länge. 

*

I oktober 2013 fick hon den nyinsatta tjänsten som utvecklingsråd på länsstyrelsen och bara sex månader senare utsåg regeringen henne som nytt länsråd. Dåvarande landshövdingen hade tidigare sparkat dåvarande länsrådet Anneli Fiskesjö.

När Stefan Carlsson blev sjukskriven och senare sparkades som landshövding blev Almqvist statens förlängda arm i Kalmar län. Ansvarig för tillsättningen var Ardalan Shekarabi. En tillsättning som bland annat statsvetaren Erik Wångmar tyckte var olämplig. “Hon måste anmäla delikatessjäv så fort det handlar något som rör Kalmar län, det är ingen idealisk situation”, berättade han för SVT Smålandsnytt. 

Malin Almqvist säger såhär om att Thomas Carlzon fick sparken från uppdraget som landshövding: 

– Enligt regeringen var det ju en sammanvägd bedömning. Det handlade om svarta löner och en upphandling, säger Malin Almqvist.  

Men de svarta lönerna var varken svarta eller löner?

– Jag har senare fått till mig att det handlade om presentkort. 

Har du under Thomas Carzons tid som landshövding pratat om hans förmåga att leda länsstyrelsen?

– Jag har fått lite frågor i samband med tidningsuppgifterna för ett år sedan. Och ärligt talat  var jag inte helt tillfreds med hans ledningsfilosofi. Jag sökte faktiskt ett annat jobb under hösten 2018. 

Thomas Carlzon avböjer en intervju. Det gör också Ardalan Shekarabi. 

Anders Blank

Fotnot: Kalmars kommunalråd har lämnat följande replik på artikeln. I repliken tar Persson upp två sakfel som vi beklagar och nu har rättat till.

Även Malin Almqvist är kritisk till delar av artikeln. Det handlar om att den person som anställdes och som omnämns i artikeln skulle ha varit en god vän till henne vid tidpunkten för anställningen. Den delen har tillbakavisats kraftigt och vi har valt att ta bort den uppgiften från artikeln. De uppgifter vi hade visade sig inte vara tillräckliga och det beklagar vi.

Annons:

Gästskribent

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt