Annons:

  • Skoaffär i centrum blir utställningslokal i flera månader

    Gunilla Gustafsson, Petra Pettersson och Lena Lundin visar upp en av många modeller som Nisse Huberth har gjort. Foto: Ossian Mathiasson

  • Skoaffär i centrum blir utställningslokal i flera månader

    I väntan på ny skoaffär i gamla "Sko-Nisse" lånar Stadsmuseet Näktergalen lokalen för en tillfällig utställning. Foto: Ossian Mathiasson

Skoaffär i centrum blir utställningslokal i flera månader

Stadsmuseet Näktergalen får låna Sko-Nisses tidigare lokal i centrala Vimmerby för en tillfällig utställning. Det visas modeller av Nisse Huberth och foton från utställningen ”Vimmerbytrakten i närbild”.

Annons:

Gunilla Gustafsson, museiföreståndare på Stadsmuseet Näktergalen, bjöd på torsdagen in till pressvisning av den nya utställningen. I väntan på att Petra och Anna Pettersson öppnar ny skoaffär i gamla Sko-Nisse-lokalen lånar Stadsmuseet Näktergalen lokalen för en liten tillfällig utställning. 

Utställningen består av modeller av Nisse Huberth. Modellbyggaren Nisse Huberth var en känd profil i Vimmerby. 

– Han gjorde väldigt många modeller på fritiden och museet hade turen att få ärva modellerna efter hans död. Vi har inte möjligheter att visa upp hans modeller hela tiden, men nu öppnades det en chans med att vi fick låna den här lokalen i väntan på skoaffär. Vi tyckte att det var lämpligt att visa modellerna här och det gör sig trevligt i den här miljön och att de kommer Vimmerbyborna till del, säger Gunilla Gustafsson. 

Det är en liten del av Nisse Huberths stora samling som går att bevittna i skoaffärslokalen. 

– Vi har betydligt mer än det vi visar upp här, men vi har inte så många fler montrar. Här finns det bilar och motorcyklar och man får titta på detaljerna på det som är och önska och be att vi kan ställa ut resten framöver. Han var så finurlig och såg hela tiden vad man kunde använda för detaljer. Foten på en gammal väckarklocka kunde bli växelspaken till en bil, limfogen till plastmattor blev en verklighetstrogen brandslang och av gamla konservburkar gick det att göra kaminer som med hjälp av miniatyrlampor och färg gav ifrån sig ett flammande sken. Det är så detaljrika modeller, säger Gunilla Gustafsson. 

Omtyckt utställning är tillbaka

Foton från ”Vimmerbytrakten i närbild”, en av utställningarna på Näktergalen under coronapandemin, blir komplementet till Nisse Huberths modeller. 

– Vi kände att vi lätt kunde fylla ut med den utställningen eftersom vi vet att den var väldigt omtyckt. Det är fotografier tagna i Vimmerby kommun hösten 2020 och det är offentliga byggnader som man kan känna igen. Det är en närbild och en detalj där man ska försöka fundera ut var det är någonstans. Då lyfter man på översta bilden och får svaret och en kort informativ text. Det är en utställning som man kan återanvända hur många gånger som helst. säger Gunilla Gustafsson. 

Tanken är att den tillfälliga utställningen ska finnas på plats i lokalen fram till årsskiftet. 

– Här följer man öppettiderna i butiken och det är ingen entré. Fastighetsägaren Lena Lundin var villigt inställd till idén som från början kom från Petra Pettersson på Stuneks.

Annons:

Ossian Mathiasson

ossian.mathiasson@dagensvimmerby.se

0703787116

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt