Annons:

  • Premiär för utställning med hög igenkänningsfaktor i Vimmerby

    Stadsmusett Näktergalen bjuder in till ett nytt utställningsår som inleds med utställningen "Foton" från 25 februari till 29 april. Foto: Ossian Mathiasson

  • Premiär för utställning med hög igenkänningsfaktor i Vimmerby

    I ett av rummen på Näktergalen går det att bevittna skolträffsfoton och bildspel med foton tagna av Janne Strömsten. Foto: Ossian Mathiasson

Premiär för utställning med hög igenkänningsfaktor i Vimmerby

Stadsmuseet Näktergalen är redo för ett nytt utställningsår. Först ut är en efterfrågad fotoutställning med hög igenkänningsfaktor. 
– Besökarna får uppleva ett Vimmerby och en kommun som inte finns längre och miljöer som är borta för alltid, säger museiföreståndaren Gunilla Gustafsson. 

Annons:

Den nya utställningen på Stadsmuseet Näktergalen går under namnet ”Foton” och väggarna har fyllts med bilder av alla dess slag. Vykort, flygbilder och skolträffar blandas med kommunens arkivbilder.

– Vi vet att den här typen av utställningar är efterfrågat och det får vi alltid önskemål om. Det är bilder på hur det har varit och hur det är nu. Vi tycker att det är viktigt med tillbakablickar och nostalgi. Det är en balansgång med hur gammalt och nytt de olika alstren ska vara så vi har försökt få till en blandning, säger museiföreståndaren Gunilla Gustafsson. 

"Mycket aha-upplevelser"

Utställningen består av några relativt nytagna bilder som visar på hur fort man glömmer hus och vyer i Vimmerby. 

– Det ska vara en nöjsam utställning med mycket aha-upplevelser och mycket ”ja, just det”. En risk är att det blir vemodigt och att folk säger att det var bättre förr men det får vi väl ta. Allt var dessutom inte bättre förr, det var bra men det är bra nu också, säger Gunilla Gustafsson. 

Det visas dessutom ett bildspel med foton tagna av Janne Strömsten 2003 och filmen från Vimmerbyutställningen 1921 rullar på en intilliggande skärm.

– Det är naturligtvis högtidligt och stort att visa upp Jannes bilder. Han skänkte bilderna till Vimmerby kommun när han fick kultur- och fritidspriset 2014 – och vi har emellanåt visat hans bilder men nu tog vi ett lite större grepp för att visa fler bilder. Det som är extra roligt är att han har en sådan bredd på sina bilder.

Lånat satellitfoton från stadshuset

Näktergalen har lånat satellitfoton från stadshuset där man kan se många skillnader i Vimmerby tätort mellan 1957 och 2021. 

– Här kan man bland annat se att riksväg 23/34 fanns 1969, men inte 1957. Man kan se den tidigare speedwaybanan som låg utmed dagens riksväg 40 och följa utvecklingen av Astrids Lindgrens Värld. 

Utställningen öppnar med vernissage på lördag och pågår till den 29 april. Gustafsson hoppas på stort intresse och många besökare. 

– Det är intressant, roligt och inspirerande att jobba med en sån här utställning. I och med att utställningen har varit efterfrågad och önskad så hoppas jag att den ska bli väldigt omtyckt. 

”Ur stadsmuseets gömmor” visas från 14 juni till 2 september och handlar om föremål från de diverse olika samlingar. ”Bygdens sång” går att bevittna från 14 oktober till 16 december och handlar om att leva och verka på landsbygden. 

Annons:

Ossian Mathiasson

ossian.mathiasson@dagensvimmerby.se

0703787116

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt