Annons:

Michaela satsar fullt ut på författarskapet – snart kommer ny bok som utspelar sig i Vimmerby

Michaela Winglycke satsar nu fullt ut på sin författardröm. Snart kommer också den fjärde delen i hennes Vimmerbyserie. Foto: Pressbild

Michaela satsar fullt ut på författarskapet – snart kommer ny bok som utspelar sig i Vimmerby

Efter att den tredje delen var klar tog Michaela Winglycke en paus från mord i Vimmerby. Nu är den fjärde boken klar och väntas komma till sommaren.
– Jag har längtat tillbaka till Vimmerbyserien hela tiden, säger hon.

Annons:

Mycket har hänt sedan Dagens Vimmerby senast intervjuade Michaela Winglycke. Där och då hade hon tagit en paus från sin Vimmerbyserie och var istället aktuell med en ny serie som utspelade sig på en advokatbyrå i Stockholm. 

Då jobbade Michaela, som ursprungligen är från Mariannelund, själv på en advokatbyrå efter att ha studerat juridik. Sedan dess har hon skrivit tre böcker i den nya serien och dessutom färdigställt bok nummer fyra i serien som utspelar sig i Vimmerby.

Dessutom har hon valt att satsa fullt ut på sina författardrömmar.

– Det enda jag vill är att skriva så det kändes som en självklarhet att prova det ett tag. Jag tycker att det är jättekul. Går det inte så går det inte, då får jag tänka om, säger Michaela Winglycke. 

Exakt när den fjärde delen kommer är inte helt klart, men troligen blir det till sommaren.

– Det som är bestämt är att det kommer en fjärde del, men jag kan inte säga något mer detaljerat än att den kommer till sommaren. 

Stor förändring

Hennes debutroman som kom 2019 och även uppföljaren släpptes som fysiska böcker. Därefter har böckerna endast kommit i ljudboksformat.

Men där är det också en stor förändring på gång.

– I samband med att den tredje delen i Stockholmsserien kommer som ljudbok, eller strax efteråt, kommer alla tre delar att släppas som fysiska böcker. Mina böcker som utspelar sig i Vimmerby kommer också släppas fysiskt. Det blir en relansering och lite nypaketering av dessa. Det blir mer fokus på Vimmerby och jag kommer kanske byta namnet till något mer Vimmerbyklingande, berättar Michaela Winglycke.

Delvis beror det på hennes nya förlag.

– Tidigare jobbade det här förlaget mest digitalt och med ljud. Nu har de blivit uppköpta av ett stort danskt förlag och mina böcker har också översatts till andra språk. Nu ska de börja med fysiska böcker också. Det är jättestort och viktigt för mig. Det märks att man tappar lite när böckerna inte kan bli lästa fysiskt. Det är jättemånga som lyssnar, men man tappar den här personliga relationen till läsaren.

Har du märkt att det funnits en sådan efterfrågan?

– Ja, verkligen. Vimmerby bokhandel har hört av sig om det flera gånger och för mig är det jättestort. Jag har jobbat hårt för att det ska bli så. 

Utspelar sig på fiktivt hotell

Den fjärde boken i Vimmerby inleds med att en person hittas mördad på ett fiktivt hotell i staden. 

– Jag låtsas att den ligger ovanför Källängsparken. Mycket av handlingen utspelar sig på ett flott hotell, som drivs av en familj, och det blir ett familjedrama med relationer, jobb och lite blandat. Man förstås följa min huvudkaraktär och hans familj. Deras vardag är inte heller helt problemfri. 

Varför har du valt att skapa ett fiktivt hotell?

– Ofta är det roligt att läsa om det som finns på riktigt, men som författare kan det vara skönt att ha något fiktivt. Kraven blir inte likadana och man får lite mer konstnärlig frihet. Men man kommer fortfarande känna igen alla gator och restauranger. 

Blir fler böcker 

Att det kommer bli fler böcker i både Stockholms- och Vimmerbyserien är Michaela Winglycke tydlig med.

– Jag hoppas att det antingen blir någon form av signering eller release här i Vimmerby. 

Författaren bor i Stockholm, men har släkt i Rimforsa, Vimmerby och Hultsfred och gör en hel del besök för att uppdatera sig om hur det ser ut i trakterna.

– När jag ska skriva åker jag till området för att fräscha upp minnet på gator och sådär. Mycket hinner ju ändra sig med restauranger som inte finns längre eller som bytt namn. Så ibland får jag be pappa åka runt och kolla på det, säger hon och skrattar.

Är det samma läsekrets till båda böcker?

– Jag har märkt att flera Vimmerbybor har intresserat sig för båda serierna, eftersom att det är jag som skrivit dem. Det är likadant här, så det tycker jag är kul.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt