Annons:

  • 50 kommuninvånares favoritföremål visas i ny utställning:

    Marcus Afteöv har med sin Top Cats-keps i utställningen "Min fina pryl". Han fick den när han träffade bandet under Min Stora Dag. Foto: Ossian Mathiasson

  • 50 kommuninvånares favoritföremål visas i ny utställning:

    Ann Karlstedts fina grej är en tavla på när hennes familj åt julmiddag 1965.

  • 50 kommuninvånares favoritföremål visas i ny utställning:
  • 50 kommuninvånares favoritföremål visas i ny utställning:
  • 50 kommuninvånares favoritföremål visas i ny utställning:
  • 50 kommuninvånares favoritföremål visas i ny utställning:

50 kommuninvånares favoritföremål visas i ny utställning: "Fantastisk bredd"

I lördags var det vernissage för utställningen ”Min fina pryl” på Stadsmuseet Näktergalen. Ett 50-tal personer från trakten ställer ut med egna favoritföremål.
– Det är en sådan fantastisk bredd, säger museiföreståndaren Gunilla Gustafsson.

Annons:

Från och med nu till 19 januari visas utställningen ”Min fina pryl” upp på Näktergalen i Vimmerby. 

I lördags var det vernissage och precis som i vanlig ordning fanns det ett stort intresse för folket att ta del av utställningen. 

Det som sticker ut med denna utställning är att personer från trakten har blivit tillfrågade om att ställa ut sina egna favoritföremål på det kulturhistoriska museet i staden. 

– Vi har frågat många olika personer från kommunen om de vill vara med och ställa ut ett föremål som de har en historia till. En del är kända kommuninvånare, andra mindre kända. Ambitionen har hela tiden varit att få en bredd på kön, yrke, ålder, hemvist och bakgrund, vilket ska göra att vi får besökare från hela kommunen, alla åldrar och kön, säger Gunilla Gustafsson. 

50 föremål har ställts ut

Ordet bredd väljer hon att applicera på Näktergalens aktuella utställning och det är 50 personer som visar sitt favoritföremål. 

Under flera månader har förberedelserna pågått med att ta kontakt med eventuella utställare, insamlandet av föremål och därefter att smycka lokalen med dem.

– Att vi har fått in så mycket blandat folk har gjort att det har blivit många blandade föremål. Det är roligt att det är få grejer som har ett ekonomiskt värde men att folk ändå kan knyta ann till det, säger Gustafsson. 

Vad är det för typ av föremål?

– Det är allt möjligt. Vi har små prydnadssaker, gamla teckningar, robotgräsklippare, gamla silverljusstakar, keps, blåbärsplockare, cykel och tavlor med mera, säger hon. 

Över 100 personer på vernissagen

Hon var nöjd med lördagens vernissage och under de två första timmarna hade 130 besökare sett utställningen. 

– Det har varit jättemycket folk. Jag är superglad, det blev succé. Nu har vi haft tur att det har kommit mycket folk på de senaste utställningarna men denna gång var det kanske något mer. Förra utställningen med 60-talstema lockade också mycket folk, säger Gustafsson. 

Vad tror du om fortsättningen?

– När det har börjat så här bra så kommer det bli mycket folk och fortsätta vara bra. Vi har en utställning där många är engagerade från trakten och då kommer de själva, deras anhöriga och de som är allmänt intresserade och alltid kommer på våra utställningar, säger hon. 

Tavla med rolig historia

En av utställarna är Ann Karlstedt som ställer ut en tavla som föreställer när hennes familj åt julmiddag i Ydrehammar 1965. 

– Det var min mamma som tog en bild. Tavlan har en rolig historia. Jag har lagt ut en del foton på en fotosida på nätet och då fick jag en förfrågan från en kvinnlig konstnär i USA som frågade om hon fick måla av det, säger Ann Karlstedt. 

Konstnären, som heter Elizabet Huey och är bosatt och verksam i Brooklyn, målade av fotografiet, la ut tavlan på nätet och sa att hon ville ge det till familjen.

– Jag skickade min adress, sen föll det i glömska. Ett halvår senare fick jag ett stort paket och nu hänger den på en vägg hemma hos mig, säger hon. 

Annons:

Ossian Mathiasson

ossian.mathiasson@dagensvimmerby.se

0703787116

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt