Annons:

Vänskapen med Freddie Wadling blev dokumentärfilm – nu visas den i Västervik

Carl Abrahamsson och Freddie Wadling lärde känna varandra på 1980-talet när Carl intervjuade Freddie. Deras vänskap blev speciell och varade ända fram till Freddie Wadlings död 2016. Foto: Trapart Film

Vänskapen med Freddie Wadling blev dokumentärfilm – nu visas den i Västervik

Carl Abrahamsson har en lång karriär som både journalist, författare och fotograf bakom sig. 26 april kommer han till Stadsbiblioteket i Västervik för att visa en unik dokumentärfilm som han 1988 och 2015 gjorde tillsammans med musikern och nära vännen Freddie Wadling. Carl och Freddie lärde känna varandra under 80-talet i punkens Göteborg, och vänskapen höll i sig fram till Freddies död. Efter filmvisningen på biblioteket bjuder Carl in till ett samtal där han berättar om Freddies konstnärskap och deras vänskap.  

Annons:

I mitten av 1980-talet drev journalisten och fotografen Carl Abrahamsson, nu bosatt i Vimmerby, tidningen Lollipop, ett så kallat fanzine där han intervjuade och fotograferade artister och band. Det var under en sådan intervju den långa vänskapen med sångaren Freddie Wadling fick sin början. 

– Jag intervjuade massor av band och var mycket i Göteborg där punkscenen var stor. Freddie var en nyckelperson där. Jag gillade väldigt mycket av det han gjorde så det var naturligt att ta kontakt med honom för en intervju, berättar Carl om upprinnelsen till den långa vänskapen.

Det blev en speciell vänskap, som bland annat resulterade i nämnda dokumentärfilm. 

– Jag brukade bo över hos honom när jag var i Göteborg, och vi etablerade en vänskap som handlade om kärleken till film, i synnerhet skräckfilm. Vi gjorde många förbrödrande grejer. Det var en annorlunda och fin vänskap, minns Carl. 

Låg bortglömd i dammig kartong

Dokumentärfilmen blev färdig 2015, året innan Freddie gick bort. Men att det ens blev en film var inte självklart eftersom den första intervjun låg bortglömd i en låda i nära 27 år. 

– Jag började filma Freddie med en Super8-kamera med direktljud. Det var kornigt och lite dåligt ljud men jag ställde frågor till honom och så hade vi några låtar med hans band Blue for Two. Jag tänkte inte så mycket mer på det, och filmen hamnade i en dammig kartong. 

Långt senare, någon gång 2015, fick Carl och Freddie idén att göra om filmen. 

– Jag ställde exakt samma frågor och vi hade med samma låtar och sedan satte vi ihop de två intervjuerna till en film. Det var en kul idé som blev till en nästan bisarr tidsresa. Freddie gillade filmen också. 

Freddie blev under de senare åren av sitt liv känd för en bredare publik, något som Carl tror skapat ett stort intresse för Freddie som person. 

– Något som jag inte förstod riktigt förrän efter att Freddie gick bort var hur folkkär han blev. Han hade sina problem, men det är lite som att folk känner mer sympati för de här artisterna som bränner sitt ljus i båda ändarna på något sätt. 

Efter filmvisningen på biblioteket bjuder Carl in till samtal om Freddie Wadling, hans konstnärskap och kreativitet, och vänskapen dem emellan. 

– Jag hoppas det blir ett samtal där folk ställer frågor. Det blir roligare så, avslutar Carl Abrahamsson. 

Biljetter till filmvisningen finns att köpa på Stadsbiblioteket.

Annons:

Johanna Karlsson

johanna.karlsson@dagensvimmerby.se

070 818 84 77

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt