Annons:

Klädbutikens 100-åriga historia blir utställning på Warmbadhuset

Carl Abrahamsson och Sören Eriksson har iordningställt en ny utställning på Warmbadhuset som består av klädbutiken Sandströms 100-åriga historia och Sören Erikssons naturbilder. Foto: Ossian Mathiasson

Klädbutikens 100-åriga historia blir utställning på Warmbadhuset

En ny utställning har vernissage på Warmbadhuset i Vimmerby i morgon. Sandströmskreatören Sören Eriksson ligger bakom utställningen om Sandströms 100-åriga familjehistoria plus att han visar upp egentagna naturbilder. 

Annons:

Vimmerby konstförening presenterar en ny utställning på Warmbadhuset som utgörs av två delar. Två rum fylls av grejer kopplade familjeföretaget Sandströms 100-årsjubileum och ett rum förses med foton som mångårige Sandströmsmedarbetaren Sören Eriksson har tagit. 

Carl Abrahamsson, styrelseledamot i Vimmerby konstförening, gläds åt att den innehållsrika utställningen har blivit verklighet. 

– Sören Eriksson har jobbat i över 40 år på Sandströms och var bland annat ansvarig för att fixa fönsterdekorationen. Här ställer han ut sina naturbilder samtidigt som han har gjort allting med Sandströmsutställningen, säger Carl Abrahamsson. 

I år är det 100 år sedan Sveriges äldsta familjeägda modehus såg dagens ljus. Sandströms imponerande jubileum uppmärksammas med en utställning på Warmbadhuset.

– 100 år är en ansenlig ålder. Jag tror att det bygger mycket på släkt, att det finns många människor som jobbar med det och att det är en ny generation som tar över och känner ansvar för det. Vad man ska göra för jubileet har varit på gång länge. Det känns ganska naturligt att göra en utställning med tanke på jubileet och att det finns så mycket fint material i form av gamla foton och familjeporträtt. Det är fullständigt unika grejer. Helt underbart, säger Carl Abrahamsson. 

"En dröm för mig"

I entrédelen kommer det visas en film där Mikael Sandström intervjuar gamla släktingar och pratar Mästersöm, fabriken som var Vimmerbys textilfabrik. 

– Sandströms och Mästersöm var nära sammankopplade under den tid som Mästersöm fanns. Det är verkligen ett familjeföretag som har blommat på många olika sätt. Olika plagg som Mästersöm har gjort och varit kända för visas i ett rum. Det finns till exempel en jacka som man kunde vända ut och in beroende på väder, säger Carl Abrahamsson. 

Sören Eriksson tycker att det har varit roligt att jobba med utställningen om företaget som han har varit en del av i över 40 år. 

– Det är en dröm för mig. Först tycker man att det är jobbigt och undrar varför man tackade ja, men när man kommer in i det mår man bra. I min ålder ska man egentligen inte hålla på med sånt här, men det gör här gör att man vaknar till liv, säger Sören Eriksson.

I ett av rummen på Warmbadhuset hänger natur- och Vimmerbyfotografier som Sören Eriksson har tagit. 

– Det är bilder som passar in i den här utställningen. Vi går mot höst och det är många bilder som är tagna på hösten, säger Sören Eriksson. 

– Bilderna är poetiska och tidlösa samtidigt som Sandströmsutställningen handlar mycket om en tidsresa, säger Carl Abrahamsson. 

Fullspäckad lördag i Vimmerby

Utställningen håller vernissage i dag (lördag) och går att bevittna fram till måndagen den 23 oktober. 

– Det är en fantastisk utställning med tanke på att det är objekt och inte bara gamla foton. Det hade varit omöjligt om inte Sören hade fixat det på ett så fint sätt. Jag själv älskar gamla annonser och det är så fina objekt, säger Carl Abrahamsson. 

Denna lördag är fullspäckad av diverse olika aktiviteter i Vimmerby och det ser Abrahamsson positivt på. 

– Det är otroligt coolt med tanke på att det är så mycket som händer. Sommaren var intensiv med mycket turister och sedan gick det ner i en svacka. Nu är det tillbaka i normal rytm igen. Det är extra allt med litteraturfestivalen, matmarknaden, Näktergalens och vår nya utställning. Det blir som en jättefest.

Annons:

Ossian Mathiasson

ossian.mathiasson@dagensvimmerby.se

0703787116

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt