Annons:

  • Tidigare kulturministern inviger stora festivalen:

    Tidigare kulturministern Amanda Lind är förväntansfull inför Vimmerby berättar. Foto: Simon Henriksson

  • Tidigare kulturministern inviger stora festivalen:

    Amanda Lind har inspirerats mycket av Astrid Lindgren och läste många av hennes berättelser som barn.

Tidigare kulturministern inviger stora festivalen: "Ska bli jättefint"

Litteraturfestivalen Vimmerby berättar har ett fullspäckat program i helgen. Temat är klimatet och ingen mindre än tidigare kulturminister Amanda Lind (MP) invigningstalar.
– Jag har sett fram emot att komma hit. Det ska bli jättefint, berättar hon när vi ses på Stadshotellet. 

Annons:

I år går litteraturfestivalen i Vimmerby under uttrycket "Världens viktigaste berättelse", som man lånat från klimataktivisten Greta Thunberg.

Genom poesiuppläsningar, scensamtal, workshops, dans och musik ska författare och poeter gestalta klimatkrisens alarmerande läge. 

Vimmerby berättar äger rum under lördagen och det hela inleds med att Amanda Lind (MP), som tidigare var kulturminister och nu är ordförande i riksdagens kulturutskott, håller invigningstalet på Rådhustorget.

– Det känns väldigt roligt och viktigt att vara här. Litteraturens och läsningens roll i vårt samhälle är en av de absolut viktigaste kulturpolitiska frågorna just nu. Under min tid som minister jobbade jag hårt för att få till lässatsningar och satsningar på biblioteken och skolbiblioteken. Alla barn i vårt land förtjänar att få möjlighet att hitta språk, uttryck och en god läsförmåga för att kunna vara en del i samhällsdebatten och det demokratiska samhället. Jag är alltid glad att få delta i sammanhang där litteraturen och boken står i centrum, berättar Amanda Lind för vår tidning. 

Lokal poet deltar

Utöver Amanda Lind deltar också både kulturskolan och folkhögskolan i invigningen. Den lokala poeten Liv Helmfrid finns också på plats. 

– Det är roligt med så stor representation från Vimmerby på invigningen. Jag kommer ta upp bokens och litteraturens stora kraft och självklart beröra Astrid Lindgren. Jag kommer prata om hur viktigt det är att det finns författare, böcker och berättelser som kan kommentera svåra saker och ge andra perspektiv när det är skrämmande med allt som händer runt omkring oss nu med skjutningar och fruktansvärda våldsdåd utöver klimatkrisen. Boken har en viktig roll i att hjälpa oss att förhålla oss till svåra frågor. 

Amanda Lind, som bor i Härnösand, besökte aldrig i Vimmerby under sin tid som kulturminister. Däremot var hon på Astrid Lindgrens Värld redan som barn. Astrid Lindgren har också alltid haft en stor betydelse i hennes liv.

– Jag läste oerhört mycket Astrid Lindgren som barn och besökte Astrid Lindgrens Värld som barn också. Hon har alltid varit aktuell och med det samhällsengagemanget som sken igenom hennes verk och hon tog alltid strid för de frågor hon tyckte var viktiga. Själv hoppas jag att man kan behålla det engagemanget genom hela livet.

"En fond för hela festivalen"

Under sin tid som minister hade hon också en del kontakt med Astrid Lindgrens Värld förstås. 

– Mycket av min tid som kulturminister präglades av pandemin. Jag reste inte lika mycket i landet som jag förmodligen hade gjort annars. Astrid Lindgrens Värld var en av de aktörer som drabbades väldigt hårt av nedstängningen eftersom man verkar över en tydlig säsong och har specifika förutsättningar. Samtidigt var man en pådrivande kraft för rättvisa regler och stöd under pandemin. 

Att litteraturfestivalen hålls i just Astrid Lindgrens barndomsstad är betydelsefullt, menar Amanda Lind.

– Det här är en speciell plats med Astrid Lindgren som en fond för hela festivalen. Med hennes enagemang för barnens rättighet och miljön hade hon nog haft ett och annat att säga i dagens samhällsdebatt. Jag har verkligen sett fram emot att få komma hit och det ska bli jättefint att få delta på festivalen, besöka Astrid Lindgrens Värld, lyssna på programmet på Näs och se hennes barndomshem. 

Vad tänker du om att litteraturfestivalen har ett klimattema?

– Det är intressant. Ofta pratar vi om hur boken och berättelsen har en förmåga att sätta ord på det som är svårt, och att vi kan ta in svåra teman tack vare litteraturen. Just nu har vi flera stora kriser och då ser jag fram emot att lyssna på författare och filosofer och ta del av deras aspekter på det hela. Det är ett mycket spännande program med allt från program för barn, tonåringar, intressanta författarsamtal och medskapande delar. Det finns något för alla besökare.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt