Annons:

Michaela satsar på ny deckare på Öland – utlovar nya mord i Vimmerby

Michaela Winglycke är nu aktuell med en ny serie som utspelar sig på Öland. Bilden är ett montage. Foto: Mostphotos/Lisa Öberg

Michaela satsar på ny deckare på Öland – utlovar nya mord i Vimmerby

Författaren Michaela Winglycke har skrivit flera deckare om Vimmerby. Nu har hon också avslöjat att det är klart med en serie som heter "Morden på Öland". Den första delen släpps den 22 maj.
– Det är stort för mig, säger hon.

Annons:

2019 debuterade Michaela Winglycke, uppvuxen i både Mariannelund och Vimmerby, med sin första deckare om Vimmerby. Det är staden som Michaela, trots att hon numera bor i Stockholm, betecknar som hemmaplan. 

"Vimmerbymorden" har gjort succé, men nu har Michaela Winglycke skrivit avtal med Bokfabriken om en helt ny serie. Den heter "Morden på Öland" och den första delen, som heter "De skyldiga", utspelar sig främst i Borgholm och Köpingsvik och släpps redan den 22 maj. 

– Jag har skrivit avtal på två böcker och "De skyldiga" släpps som både ljud- och e-bok samt även inbunden bok. Det är min första inbundna bok. Det är stort för mig, säger Michaela Winglycke. 

Hur föddes tankarna på den här serien?

– Jag hade lust att skriva något nytt igen och började fundera på en ny plats. Jag har varit bortskämd med att skriva om Vimmerby och Stockholm eftersom det är två platser jag bott på. Det jag gillar med "Vimmerbymorden" är att jag kunnat använda sommaren och turismen, och blandat morden med den idyllen. Jag har varit sugen på att fortsätta på samma tema och eftersom min lillasyster och hennes sambo har sommarställe på Öland, så började jag fundera på det.

Så börjar boken

Det har varit en större utmaning gällande research, säger hon. 

– Jag bor inte där och har inte bott där, så jag har fått åka runt och kolla lite mer. Men jag har fått tag i bra personer som bor där och som har hjälpt mig. 

Hon började skriva på boken i somras och nu är förstås förhoppningen att det ska bli en populär serie med flera böcker på sikt. 

Vad kan du berätta om innehållet i den första?

– Handlingen utspelar sig under fyra väldigt varma dagar under vecka 28. Det är som mest folk och turister och riktig sommarhetta. Det börjar ganska direkt med att en kvinna blir indragen i en skåpbil. Det är en kidnappning, men det dröjer ett tag innan polisen förstår vad som har hänt och vem kvinnan är. Kidnapparen livesänder sedan från platsen där de håller henne fången och vill ha något i utbyte. Annars hotar man med att ta fler. Det är ett intensivt kidnappningsdrama, där man får följa min nya polis Claudia. 

Nytt mord i Vimmerby på gång

Nu längtar hon tills folk ska få läsa boken.

– Jag har ju vetat om det här länge, men det är först nu det har blivit officiellt. Man är stolt över vad man gjort och jag längtar tills folk ska få läsa. Det är framför allt nu jag har fattat hur stort Öland är för alla i trakterna kring Vimmerby och Hultsfred. Vi hade sommarställe i Halmstad när jag var liten, så jag fattade inte hur enormt många det var som tillbringade sina somrar på Öland. 

Men den som tror att "Vimmerbymorden" är ett avslutat kapitel tror fel.

– Den vilar absolut inte, utan det kommer en del fem nu i september. Jag sitter och läser igenom den i detta nu och ska strax skicka den till min förläggare. 

Kan du berätta något om den redan nu?

– Jag kan säga som så att den tar avstamp i den så kallade cykelfesten som hålls på många mindre orter. Jag fokuserar på den klassiska cykelfesten där man ses hemma hos varandra. Min polis William och hans sambo är förväntansfulla och ska åka iväg på varmrätten, men när de kommer dit så hittar de en person mördad. Det är liksom starten.

Sedan en tid tillbaka satsar Michaela fullt ut på författarskapet.

– Det är väldigt lyxigt att få skriva på heltid och lägga all sin tid på det. Jag har verkligen respekt för alla med ett heltidsjobb som skriver på helger och kvällar, men just nu testar jag det här. Så får vi se hur det blir i framtiden. 

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt