Annons:

Årets Almapris går till organisation i Australien

Indigenous Literacy Foundation får årets Almapris.
Foto: Pressbild

Årets Almapris går till organisation i Australien

Litteraturpriset till Astrid Lindgrens minne, Almapriset, går i år till organisationen Indigenous Literacy Foundation. Organisationen grundades 2011 och arbetar med en lässatsning för Australiens urfolk. 

Annons:

Under tisdagen avslöjades vem eller vilka som får årets litteraturpris till Astrid Lindgrens minne. Årets Alma-pristagare är den australiska organisationen Indigenous Literacy Foundation. 

"Med nyfikenhet och respekt arbetar Indigenous Literacy Foundation med läsning och berättande bland barn i de australiensiska urfolken. I tät samverkan med lokala samhällen lyfter de värdet av de egna språken och berättelserna. Genom att sprida böcker och stimulera läsande, berättande och skapande, bygger Indigenous Literacy Foundation läslust, stolthet, självförtroende och en känsla av tillhörighet. Alla barn har rätt till sitt språk och sin historia", skriver juryn i sin motivering.

Organisationen bildades 2011 med målet att erbjuda barn bland Australiens urfolk tillgång till bra litteratur för att öka läsandet och läsförmågan. Genom olika program erbjuder de bokpaket till barn och familjer i urfolksamhällen runt om i Australien och på Torressundöarna, översätter böcker, anordnar högläsning samt stödjer utgivning av barnböcker som skapats i urfolksamhällen.

Organisationen är verksam i 427 olika urfolksamhällen runt om på kontinenten. 

Brukar komma till Vimmerby

Vd:n för organisationen, Ben Bowen, säger till Dagens Nyheter att han blev mycket överraskad. 

– Vi är en liten organisation och även om arbetet vi gör är otroligt viktigt så trodde vi faktiskt inte att vi hade någon chans, med tanke på alla de fantastiska människor och organisationer som var nominerade. Det är ett erkännande, inte bara för oss som organisation men för alla de över 427 urfolksamhällen som vi jobbar med och som varje dag gör ett jättearbete med att sprida läs- och skrivkunnighet.

I år var 245 kandidater från 68 länder och regioner nominerade. Litteraturpriset till Astrid Lindgrens minne beskrivs vara världens största pris för barn- och ungdomslitteratur. Prissumman är på hela fem miljoner kronor. Priset instiftades av regeringen efter Astrid Lindgrens död och administreras av Kulturrådet. 

Förra året gick priset till den amerikanska författaren Laurie Halse Anderson. Som brukligt besökte hon Astrid Lindgrens skola och Astrid Lindgrens Näs i Vimmerby. 

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt