På söndag bjuder Lizette Olofsson och Anton Källåker in till författarsamtal med Pekka Mellergård i Gottes Lada. Foto: Privat
För snart två år sedan tog paret Anton Källåker och Lizette Olofsson över Vimmerby Stugby och Gottes Lada efter Antons föräldrar Ingvar och Kajsa som drivit verksamheten strax utanför Tuna i många år.
Att paret skulle flytta hem till Småland igen efter lång tid i Stockholm var allt annat än självklart, berättar Lizette som är uppvuxen i Mariannelund.
– Om jag ska var ärlig så flyttade jag hemifrån när jag var femton och sa ungefär ”hejdå Småland, vi ses aldrig mer!”, men sedan fick vi barn och kände att det var trångt i lägenheten på Södermalm. I samma veva öppnades möjligheten att ta över och vi kände att vi ville närmare familjen.
Sedan övertagandet är det i första hand Anton som arbetar med familjeföretaget. Lizette har kvar sin tjänst som jurist i Stockholm, men tack vare mycket distansarbete kan även hon engagera sig i både stugbyn och Gottes Lada.
Författarsamtal med Pekka Mellergård
I helgen anordnar paret sitt första event i Gottes Lada. På söndag kommer Pekka Mellergård, författare, skribent och läkare med lokal anknytning till ladan för ett författarsamtal om sin bok ”Hur kunde det gå så här långt: en essä om trumpismen och den nya högerkristendomen”.
– Det är verkligen högaktuellt med den här typen av samtal, och Pekkas bok är väldigt intressant, säger Lizette och fortsätter. Den här typen av samtal är något som vi verkligen saknar från tiden i Stockholm, och det är lite syftet med satsningen på Gottes. Det är en trevlig lokal och vi vill att det ska få bli ett forum för djupa och intellektuella samtal.
Fler arrangemang under våren
Under våren blir det ytterligare event med fokus på samtal om aktuella ämnen. I mars kommer teaterpjäsen ”Det handlar om demokrati” att spelas i ladan. Kvällen är ett samarbete med Riksteatern i Vimmerby och pjäsen har nyligen spelats för Sveriges riksdag. I april har Anton och Lizette bjudit in Ashak Zaman till ett samtal om konst i det offentliga rummet.
– Ashak arbetar som konstnärlig ledare Konstnärshuset i Stockholm och var curator och jurymedlem på vårsalongen på Liljevalchs förra året. Samtalet kommer att handla om konst i det offentliga rummet, vem och vad som får visas, och vem som får bestämma vad som får visas. Det är också ett aktuellt ämne och vi tror det kommer bli jätteintressant!
Redan har flera anmälningar kommit in till författarsamtalet med Pekka Mellergård. Lizette tror att det finns ett sug efter den här typen av samtal även i Vimmerby.
– Det har redan kommit in fler anmälningar än vad vi trott, så det känns jättekul! Vi vill välkomna alla till den här typen av samtal och tror att det är väldigt viktigt att föra dem för att öka förståelsen för varandra.