Annons:

De sätter upp klassiskt Strindberg-drama i Vimmerby:

Kimberly Nilsson och Martina Käll sätter upp ett klassiskt Strindberg-drama i Vimmerby. Foto: Simon Henriksson

De sätter upp klassiskt Strindberg-drama i Vimmerby: "Ett lustdrivet projekt"

1889 hade August Strindbergs drama "Den starkare" premiär i Köpenhamn. Nu sätter Martina Käll och Kimberly Nilsson upp pjäsen i Vimmerby.
– Det är ett lustdrivet projekt, säger de två skådespelarna.

Annons:

Fredag och lördag får Vimmerbyborna möjlighet att uppleva något ovanligt. Skådespelarna Martina Käll och Kimberly Nilsson, båda boende i Göteborg, sätter upp August Strindbergs pjäs "Den starkare". 

– Grunden är att vi vill spela med varandra och utan prestationsångest, vilket man rätt ofta hamnar i. Det blir ofta mycket jobb med det runtomkring, som scenografi och marknadsföring. Vi ville inte lägga tid på det, så därför valde vi en pjäs där vi kände att vi bara kan lägga fokus på skådespeleriet. Det andra är också viktigt, men man kan förlora lusten, berättar duon, som också är verksamma på Astrid Lindgrens Värld. 

Båda har lång erfarenhet av den här typen av produktioner i större format, men har aldrig spelat tillsammans.

– Vi har sneglat på varandra och velat jobba tillsammans. Nu ska vi göra det här bestämde vi. Vi har längtat efter att spela något rejält och det här var ett bra sätt att få till det tillsammans, säger Martina Käll.

"Måste inte sälja oss"

Ingen av dem känner någon press och beskriver det som "ett lustdrivet projekt".

– Vi måste inte promota det här eller sälja oss. Annars är det lätt att man hamnar i frågeställningar kring vilka man ska bjuda in för att få bra recensioner. Vi ville inte sälja ett helt paket nu. Scenografin är enkel, men vi har en tanke med allting. Vi förringar inte yrkesgruppen scenografer, men vi är inte scenografer och därför blir det enkelt.

Martina Käll och Kimberly Nilsson har repeterat hela veckan och är laddade för premiären.

– Vi vill spela för de som kommer, de som här, vilka det nu är. Så känner vi. Vi har get allt vi har till berättelsen och våra karaktärer, där sparar vi inte på något. Men lite nervöst känns det.

Varför just "Den starkare"?

– Den är mustig, det händer mycket, det är ett karaktärsarbete med två stora roller, säger Kimberly Nilsson.

– Det är naturalism, en pjäs där många val måste tas kring våra karaktärer, det finns kött i den. Mycket att ta av helt enkelt. Vi ska kötta på och inte spara på något, säger Martina Käll.

"Väldigt blottande"

Om det kan bli fler pjäser för Vimmerbyborna i framtiden är oklart.

– Det vet jag inte, det får vi se. Det här är för vår skull, för teaterns skull och för publikens skull. 

Dramat är en dialog mellan två kvinnor och det är endast Martina Käll och Kimberly Nilsson som kommer vara på scenen.

– Det blir väldigt blottande, det här är vi blir det. 

Spelar det någon roll för er om det kommer mycket folk eller är det viktiga bara att ni får göra den?

– Att få göra den är det viktiga, men den är inte värd att göra utan publik. En teaterföreställning är ganska död utan publik, säger Kimberly Nilsson.

– Vi blir glada om folk vill komma och kolla. Det är inte primärt att det blir fullsatt. Vi spelar Strindberg, det är en naturalistisk teater och de som kommer kommer och det gör oss glada. Det här är ingen produkt vi försöker sälja ut, utan det är hur vi tolkat den här pjäsen och det gör vi just nu, just här, säger Martina Käll.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt