Annons:

Grannarna ställde ut sina alster i årlig utställning

Annika Rydh och Agneta Pettersson visade upp sina stilleben med något som är personligt för dem. Foto: Ossian Mathiasson

Grannarna ställde ut sina alster i årlig utställning

Under förra helgen hängde de pensionärer som går på Folkhögskolans seniorers målarkurs ut sina tavlor som de har målat ur läsåret. Grannarna Annika Rydh och Agneta Pettersson och de övriga elva konstnärerna skildrade något som är personligt.

Annons:

Det var läraren Maja Westberg Enqvist som gav de målande seniorerna årets tema som handlade om att teckna något som är personligt för den själv. Förutom temat får konstnärerna också måla fritt och göra hur många tavlor som man känner för.

Totalt är det 13 personer som har gått årets kurs som har funnits med sedan 2004. Förra fredagen var det vernissage på Warmbadhuset i Vimmerby och sedan var utställningen öppen lördag och söndag. 

"Något som man längtar till"

Annika Rydh och Agneta Pettersson, som bor grannar i Vimmerby, är två av alla som agerat konstnärligt och de har varit med under de senaste tre åren. 

– Det har varit roligt men inte så lätt. Det är svårt att få till det. Vi fick temat när vi var klara med förra årets utställning, säger Agneta Pettersson. 

Annika Rydh ser ett stort värde i att ha en halvdag i veckan som avsetts för målning på Folkhögskolan i Vimmerby.  

– Det är väldigt avkopplande och gemenskapen är väldigt god. Ibland är det väldigt tyst när vi sitter och målar och då är koncentrationen på topp. Man kan nästan höra en knappnål falla till marken. Vi får mycket inspiration av varandra, säger Annika Rydh.

Vad betyder seniorkursen och att måla för dig?

– Det är något som man längtar till. När vi har fikarast blir det skratt och prat om allt möjligt, säger Rydh. 

Porträtterade djur bakifrån

När man tittar på hennes konstverk syns det att hon har tänkt till och har ett särskilt fokus med djur som porträtterade bakifrån. 

– Varför ska man alltid måla allting framåt? Allt, även djur, har en baksida också så jag har tecknat elefant, struts och zebra bakifrån. Jag ville göra något annorlunda, säger Rydh.

Fakta

Dessa målande seniorer ställde ut på Warmbadhuset: Margareta Andersson, Olde Åkerlindh, Ingegerd Holmberg, Allan Karlsson, Ewy Strömdahl-Carlsson, Inga-Lill Gustafsson, Agneta Pettersson, Inga-Lill Danielsson, Marianne Johansson, Stig-Erik Eriksson, Annika Rydh, Viola Fridell och Karin Bjarnegård.

Annons:

Ossian Mathiasson

ossian.mathiasson@dagensvimmerby.se

0703787116

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt