Annons:

  • Kulturkvällarna går tillbaka till sitt ursprung: ”Alltid haft spontaniteten”

    Anna-Karin Cederstrand och Göran Nachtweij ser fram emot en ny kultursommar vid Warmbadhuset i Vimmerby. Foto: Ossian Mathiasson

  • Kulturkvällarna går tillbaka till sitt ursprung: ”Alltid haft spontaniteten”

Kulturkvällarna går tillbaka till sitt ursprung: ”Alltid haft spontaniteten”

Kulturkvällarna vid Warmbadhuset har blivit ett populärt inslag i Vimmerbys kulturliv under sommaren. I år blir det större fokus på att göra kulturkvällarna till en öppen scen.
– Vi vill gå tillbaka till grunden och vem som helst kan greppa mikrofonen eller gitarren och köra en låt, säger Göran Nachtweij, en av arrangörerna.

Annons:

Att lyssna på livemusik i solskenet vid Warmbadhuset under måndagskvällarna har blivit ett stående inslag i Vimmerbysommaren. 

Det blir i stort sett samma upplägg som tidigare år med att i huvudsak ge plats för unga musiker att uppträda inför publik. 

– Det viktigaste är att man kan samla så många unga förmågor som vill skapa något på en scen och utöva sina musikaliska idéer och inte bara sitta hemma, säger Göran Nachtweij. 

Tre kvällar är inbokade

Kulturkvällarna sker i samarbete med Vimmerby konstförening, Vuxenskolan, Vimmerby kommun och Vimmerby takter. Konstföreningen har under kulturkvällarna öppet med en fotoutställning av Sören och Tim Eriksson. 

Tre kulturkvällar är i dagsläget inplanerade (1, 8 och 15 juli) och tanken är att en eventuell fjärde kväll kan arrangeras av musikentreprenörer. 

– Då får de ta hand om hela kvällen utan min inblandning. Många musiker har börjat spela här på Warmbadhuset för att sedan ta nästa steg, säger Göran Nachtweij. 

"Agendan är inte spikad"

För nionde året i rad blir det alltså kulturkvällar vid Warmbadhuset och i år har det inte bokats in så många artister i förväg.

– Vi har tänkt fokusera och köra på det som vi hade från början med en öppen scen där yngre förmågor som inte är så etablerade kan framföra sin musik. Det är back to basic, säger Göran Nachtweij och fortsätter:

– Alice Hartvig från Hultsfred kommer hit med sitt band (DUÅ), likaså Ellen Larsson och Ida Granqvist. Sen är resten lite luddigt, det kommer bli en stor blandning. Om man vill prova så är det bara att hojta till. 

De som kommer till Warmbadhuset kan med andra ord inte riktigt veta vad som ska hända.

– Nej, agendan är inte spikad men visst har vi lite ramar. Det ska i alla fall vara en öppen scen. Vi har alltid haft spontaniteten med att man kan komma ner och spela om man vill. Har man inte gitarr eller något annat instrument så löser vi det. Vi håller med det.  

"Folk skulle reagera"

För många Vimmerbybor har blivit en tradition att komma till Warmbadhuset och njuta av musik i en härlig miljö. 

– Vi tycker att det är en trivsam musikalisk händelse. Att folk från publiken har möjlighet att uppträda skapar en familjär stämning som jag uppskattar. Det är ingen jättestor scen utan hit kan man komma med fikakorg, stol, filt och bara njuta av många duktiga unga och äldre förmågor. 

Anna-Karin Cederstrand på Vuxenskolan ser ett stort värde i att kulturkvällarna finns kvar och är ett viktigt evenemang i Vimmerbys kulturliv. 

– Jag är helt säker på att kulturkvällarna skulle saknas om man inte gjorde det en sommar. Folk skulle reagera, säger Anna-Karin Cederstrand. 

Annons:

Ossian Mathiasson

ossian.mathiasson@dagensvimmerby.se

0703787116

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt